Dagje vegetarisch
Tis alweer juni leuke lezers! Wat gaat de tijd toch hard. Eind van deze maand breekt de zomer aan en worden de dagen weer korter. Maar daar denken we gewoon nog effies niet aan. Zomer nodigt uit tot buiten borrelen. En wat is er nu aan een borrel zonder wat snaaiwerk on the side. Juist. Geen ene zak aan.
Nu zijn blokjes kaas of worst natuurlijk altijd lekker en makkelijk. Maar wel zo thirty years ago. Wat zeg ik? In de jaren zeventig was dat hip. Anno 2017 moet je toch met iets beters komen. Tenminste, dat moet natuurlijk niet, maar je culinaire grenzen verleggen is wel een keer leuk toch!
Falafel is voor mij het ultieme snackje bij een lekker glas bier of wijn. Op veel foodfestivals kun je vaak wel een portie falafelballetjes scoren en anders wel bij een vegetarische snackbar zoals Moaz. Nadeel is wel, dat vind ik tenminste, dat de falafel vaak gefrituurd wordt. Daarom bedacht ik deze ‘gezonde’ variant waarbij je de ballen in de oven bruin bakt.
Serveer ook eens als vegetarisch hoofdgerecht met een tomaten/ui salade zoals op de foto. Lekker met een frisse yoghurtdip. Ook een aanrader als je de falafel als borrelsnack wilt maken.
Anyways, genoeg gepraat, ik ga lekker van de zon genieten. Hasta la vista!
Maak ook eens deze met groenten gevulde paprika’s. Of als je eens iets nieuw wilt uitproberen deze tajine met groenten.
- 1.5 tl gemalen komijn
- 1.5 tl korianderzaad
- 2 tenen knoflook, geperst
- 2 el bloem
- ½ tl zout
- Rasp en sap van 1 citroen
- 2 blikken kikkererwten a 400 gram, uitgelekt
- 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
- 3 rode uien, in dunne ringen gesneden
- 4 tl tahin (pasta van sesamzaad)
- 1 tl honing
- 1 el citroensap
- 6 el magere of halfvolle yoghurt
- 1 tl zwarte gemalen peper
- 120 gram gemengde sla
- 500 gram gemengde cherrytomaten, gehalveerd
- 1 komkommer in plakken
- 100 gram fetakaas
- Pureer voor de falafel de kikkererwten, komijn, korianderzaad, bloem, zout, citroenrasp, helft van de peterselie en een halve ui in een keukenmachine tot grove massa
- Vorm er dan circa 30 balletjes ter grote van een walnoot van
- Leg de falafel een uurtje in de koelkast om op te stijven
- Verwarm de oven op 200 graden
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Leg de falafel op de bakplaat en zet 25 minuten in de oven en keer halverwege
- Meng de yoghurt met 1 eetlepel citroensap, tahin, zwarte peper en honing tot egale dipsaus
- Verdeel de salade en tomaten en uienringen en de fetakaas over vier borden
- Geef er de dipsaus met gesneden komkommer bij en eventueel wat pitabrood
Geef een reactie