Workshop tijdens Chinees nieuwjaar
Een workshop Chinese dumplings maken voor twee euro per persoon. Ik keek nog eens goed, maar het stond er toch echt. De cursus beloofde dat alle geheimen omtrent het maken van deze deeghapjes in twee uur onthult werden. Is best schappelijk toch, een euro per uur. Dat de halve stad dat ook vond, bleek wel uit het feit dat we als sardientjes in een blik op de plaats delict stonden.
Onze Chinese host gilde echter zo enthousiast in haar gouden karaoke microfoon dat we deze chaos onmiddellijk vergaten. Broederlijk rolden we van platte deegrondjes heuse dumplings. Nou ja, we deden in ieder geval een dappere poging. Toen al het deeg op was en de dumplings gestoomd uit de keuken kwamen moest je daar gewoon een beetje door heen kijken. Oefening baart immers kunst en dat betekent dat ik zelf binnenkort maar eens aan de slag moet. Om toch in de Aziatische sfeer te blijven maakte ik deze veilige pan frikadel. Ik gebruikte echter zoete aardappelen in plaats van de Hollandse bintjes om nog meer smaak aan het gerecht te geven. Presenteer er een lekkere dipsaus bij en wat roergebakken paksoi. Kan niet mislukken. Nu die dumplings nog…
- 500 gram rundergehakt
- 300 gram (zoete) aardappel
- 1 ei
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tl kruidnagel of foelie
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl gemberpoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ½ fijngemalen runderbouillonblokje
- 1 a 2 el ketjap
- Kopje lauw/warm water
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 6 el ketjap manis
- 1 tl sambal oelek
- ½ tl witte wijn azijn
- 2 el olijfolie
- Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar
- Stamp tot puree en laat afkoelen
- Meng het ei met het gehakt, de puree, knoflook alle kruiden en het bouillonblokje
- Kneed met je handen een mooie compacte ronde vorm en leg deze op plastic folie een paar uur in de koelkast om de smaken goed op elkaar in te laten trekken
- Verwarm de oven op 150 graden
- Beboter een grote ovenschaal en leg de frikadel pan er in
- Bak 40 minuten in de oven
- Meng de ketjap met het kopje lauw/warm water
- Giet dit over de frikadel pan
- Zet nog 20 minuten in de oven
- Serveer met de Indonesische ketjapsaus
- Verhit de olijfolie in een steelpan
- Fruit de knoflook en de sjalot 2 minuten op laag vuur
- Voeg de overige ingrediënten toe en roer voed door elkaar
- Breng aan de kook en zet dan gelijk het vuur uit
- Serveer bij de frikadel pan
Jolanda
Hallo Yvette,
Sinds een tijdje volg ik je blogs: alleen al qua vlotte schrijfstijl zeer de moeite waard om te lezen, en dan gaan ze ook nog eens over heerlijk eten: wat wil een mens nog meer?! 😉
Eén vraagje bij dit recept: bij punt 8 schrijf je dat de ketjap gemengd moet worden met lauw/warm water. Hoeveel ketjap is dat dan? Of is dit een verschrijving en bedoel je hier het fijngemaakte bouillonblokje?
Bedankt voor je leuke blogs & hartelijke groeten,
Jolanda
Yvette Jaarsma
Hoi Jolanda,
Wat een leuk compliment over mijn blog. Vind ik erg leuk om te lezen.
Ik heb zelf 2 eetlepels ketjap met het kopje water gemengd. Maar als je die smaak te overheersend vindt, gebruik dan 1 eetlepel. Ik zal het recept aanpassen, dank je wel!
Succes met de bereiding en eet smakelijk!
Groet,
Yvette