Grijze partyboot
Na de koude boottocht op zaterdagmiddag tijdens het weekend uit in Giethoorn met mijn eetclub, vielen we als hongerige wolven aan op de appeltaart met een enorme dot slagroom. De verwarming op hoog en twee uurtjes ontspannen. Er stond ons namelijk nog een koude wandeltocht naar het centrum te wachten.
Op zaterdagavond gingen wij wederom de boot op en aten we vier gerechten bij vier verschillende restaurants. Het thema was wild, dus we kregen de eend, hert en wilde zwijn voorgeschoteld. Dat wij de gemiddelde leeftijd behoorlijk naar beneden haalden bleek wel uit het hoofdzakelijk grijze publiek. Maar na een aantal begeleidende glazen rode wijn veranderde de bejaardenboot in een heuse partyboot. Het dessert was de nachtmerrie van elke diëtist. Schalen vol taartjes, pudding en koek deden ons vermoeden dat we in luilekkerland waren beland. Acht holle bolle Gijsjes rolden daarna naar huis. Het leven is goed daar in Giethoorn.
Omdat er nu eenmaal een tijd van komen is en een tijd van gaan, kwam er op zondagmiddag een einde aan alle pret. Om toch nog een beetje in de feeststemming te blijven maakte ik deze gado gado met kip. Zelfgemaakte satésaus is erg gemakkelijk en smaakt zoveel beter dan uit een pakje. Hardgekookt eitje erbij en lekker veel gewokte groenten. Ik kijk alweer uit naar de volgende trip.
- 2 kipfilets
- 3 el ketjap manis
- 1 el sambal
- 1 el citroensap
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 eieren
- 400 gram gesneden Thaise wokgroenten
- 2 el pindakaas
- 175 ml melk
- 1 tl sambal
- 1 el ketjap manis
- 1 stengel sereh (citroengras)
- Leg een groot stuk aluminiumfolie in een ovenschaal en leg de kipfilets erop (dit voorkomt een vieze kleverige baklaag, je dekt de kip dus niet af)
- Doe de sambal, ketjap, knoflook, ui en het citroensap in een kommetje en meng goed door elkaar
- Giet deze marinade over de kip en wrijf in
- Zet de kip minimaal 30 minuten in de koelkast om te marineren
- Verwarm de oven op 180 graden
- Zet de kip 20 tot 25 minuten in de oven
- Haal dan uit de oven en vouw de randen van de aluminiumfolie over de kip
- Laat 5 minuten rusten
- Snij dan in stukken en serveer bij de gado gado
- Kook de eieren in 7 minuten hard
- Giet de melk in een steelpan en voeg de sambal, ketjap, pindakaas toe
- Snij de stengel sereh een paar keer in zodat de geur vrij kan komen
- Leg de sereh in de pan
- Roer alles goed door elkaar
- Blijf roeren op laag vuur totdat je de gewenste dikte bereikt hebt
- Doe een scheut olijfolie in een wok en roerbak de groenten een paar minuten op hoog vuur
- Pel de eieren en snij doormidden
- Verdeel de groenten over twee borden en geef er een ei bij
- Verdeel er wat satésaus over en geef de rest er aan tafel bij
- Lekker met de kip
Geef een reactie