Organiseer eens een proeverij
Het was weer eens tijd voor een good old wijnproeverijtje. Was namelijk al weer een tijdje geleden dat mijn wijnkennis professioneel was bijgespijkerd.
Nu kwam mij ter ore dat elke derde vrijdagavond van de maand er een wijnproeverij in mijn hometown werd georganiseerd.
Dat was dus een mooie gelegenheid om de proeverij in juli te boeken.
Met mede wijnliefhebbers togen wij dan ook in zomerse kledij richting centrum.
Bij aankomst bleek niet alleen dat wij de enige deelnemers waren, ook de sommelier liet verstek gaan. Ziek, zwak en misselijk werd mij verteld.
Ammehoela! Vast zijn wijntjes niet uitgespuugd de vorige avond. Of hij vond het niet de moeite waard om alleen met ons vieren zijn wijnkennis te delen.
Nu laat ik me niet zo snel uit het veld slaan. Dan verzinnen we zelf wel een mooi verhaal bij.
Gelukkig was daar toch nog redding. En wel in de vorm van een enthousiaste bedieningsmedewerker met enige kennis van wijn. Hij zou ons gaan vertellen welke wijnen we zouden gaan proeven.
Het etiket op de fles was denk ik ook zijn lifesaver die avond, want echt veel meer dan land van herkomst en termen als fris en fruitig kwam hij niet.
Maar ach, wat gaf het. We zaten op een knap terras in de zon. De wijnen werden gul geschonken en het gezelschap was meer dan goed.
Organiseer thuis ook eens een proeverij. Open verschillende soorten wijn en lees je van te voren in zodat je je gasten kan verbluffen met je kennis over wijn.
Zet wat lekkere hapjes op tafel en het feest kan beginnen.
Deze knoflookgarnalen uit de oven passen goed bij een wat zwaardere volle op hout gerijpte chardonnay. Deze biedt genoeg weerstand tegen het knoflook en boter mengsel waarin de garnalen gegaard zijn.
Geef er wat brood bij om de saus mee op te vegen.
Sante!
- 500 gram ontdooide roze garnalen
- 2 lente-uitjes, in ringen gesneden
- 2 grote tenen knoflook, fijngehakt
- 1 rood pepertje, fijngehakt en zaadjes verwijderd (als dat je teveel is doe dan een halve rode peper)
- 20 gram boter
- Verwarm de oven op 220 graden
- Doe de boter en een teen fijngehakte knoflook in een ovenschaal
- Zet 10 minuten in de oven zodat de boter smelt en borrelt
- Haal de schaal uit de oven en voeg de garnalen, rode peper, andere teen fijngehakte knoflook en de lente-uitjes toe
- Schep goed door elkaar zodat de garnalen met de boter zijn bedekt
- Zet nog circa 5 minuten in de oven
- Serveer met knapperig brood om de saus uit de schaal te vegen
Geef een reactie