Klompen
Mijn liefde en ik hadden het plan opgevat om een klompenpad te bewandelen. Was zeggie? Klompenpad? Mag je dit pad alleen betreden als je van die houten blaarmachines aan je voeten hebt? Wees gerust, klompenpaden zijn wandelroutes die dwars door de natuur gaan en dus helemaal eco verantwoord zijn. Het haalt je inner boswachtersinstinct naar boven.
Wij parkeerden de wagen ergens aan de rand van een natuurgebied en betraden vol goede moed het modderige pad. De paden op, de lanen in. We hadden nog net geen kompas nodig. Niet voor watjes hoor deze klompenpaden. Maar wat bleek, halverwege de route werden we omgeleid omdat een of ander vogelras zichzelf aan het voorplanten was. En die mochten wij – wandelaars – onder geen beding verstoren. Daar ging het avontuur, want het was gedaan met de ruige natuur. We liepen namelijk pal langs de snelweg met alleen razende auto’s in ons vizier. Ik had nog net geen bestelbusje in mijn nek hijgen. Dus tot zover onze ervaring met klompenpaden.
Van al die benzinedampen hadden we echter wel dorst gekregen, dus op naar huis voor een lekkere neut. En bij een drankje hoort een lekkere maaltijd en daarom maakte ik een garnalen in een pittige tamarindesaus. Zo gepiept en ideaal na een lange wandeling. Ik las dat er meer dan veertig klompenpaden zijn in Nederland. Dat vraagt om een herkansing. Maar dan niet in het broedseizoen.
- 1 kg garnalen
- 80 gram cashewnoten
- 1 el sambal oelek
- 1 el zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1.5 el vissaus
- 2 tl tamarindepasta
- 0.8 ml water
- 600 gram sperziebonen
- 300 gram witte rijst
- Handvol gezouten pinda's
- Verwarm de oven op 180 graden
- Rooster de cashewnoten op een bakplaat in 5 minuten goudbruin
- Doe de cashewnoten samen met de vissaus, sambal en knoflook in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot grove massa
- Verhit een scheut olie in een pan en bak de garnalen twee minuten
- Haal ze uit de pan
- Doe de cashewnotenpasta in de pan en bak 1 minuut
- Voeg de tamarindepasta, suiker en circa 800 ml water toe en blijf goed roeren
- Doe de garnalen terug in de pan en roer door de saus zodat ze bedekt worden met de saus
- Kook nog 2 minuten tot de garnalen gaar zijn
- Kook de sperziebonen in 10 minuten gaar
- Verdeel de rijst over vier kommen
- Schep in elke kom een kwart van de garnalen in tamarindesaus
- Bestrooi met gezouten pinda's
- Serveer de sperziebonen in een aparte schaal erbij
Geef een reactie