Geen verrassingen
Toen mijn liefde vroeger nog bij zijn vader thuis at, behoorden aardappel, groenten en vlees tot de dagelijkse kost. Het welbekende AGV’tje dus. De vader van mijn liefde houdt namelijk niet van verrassingen tijdens zijn avondmaal. Daarom bestond het menu de ene dag uit gehakt met snijbonen en de andere dag uit snijbonen met gehakt. En af en toe sneakte er ook nog wel eens een stronkje broccoli of sperzieboon de keuken in. Of wist een biefstuk zich een weg naar de pan te banen. Heel veel gekker dan dat werd het echter niet. Is dat erg? Nee! Want toevallig waren het wel de lekkerste gehaktballen die ik toentertijd heb gegeten. Dus vandaag een ode aan de vader van mijn liefde met deze gehaktballen in mosterdjus. De mosterd heeft trouwens ook een belangrijk deel in dit verhaal. Ik at daar namelijk ook altijd de mosterdpot leeg. Gehaktballen met snijbonen zijn nu eenmaal dol op mosterd. En jus van mosterd is helemaal lekker bij je bal. Ik serveerde spruitjes bij dit gerecht. Uiteraard ook lekker met snijbonen, broccoli of sperziebonen. Geen zin in een gehaktbal? Maak dan dit gerecht met konijnenbout in mosterdjus.
- 500 gram rundergehakt
- 1 ei
- 25 gram paneermeel
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl oregano
- 1 tl gemberpoeder
- 3 el Griekse of volle yoghurt
- 4 el verse gehakte platte peterselie
- 50 gram boter
- 50 gram grove mosterd
- Meng in een kom het gehakt met paneermeel, ei, gemberpoeder, korianderzaad, oregano, yoghurt en 3 eetlepels peterselie
- Kneed goed door elkaar
- Hoe langer je kneedt hoe steviger de gehaktbal
- Vorm dan 4 grote of 6 kleine ballen
- Zet een half uurtje in de koelkast om stevig te worden
- Verhit de boter in een braadpan met deksel
- Bak de gehaktballen rondom bruin en knapperig
- Giet het lauwe water in de pan
- Zet dan het vuur laag en doe het deksel op de pan
- Laat de gehaktballen 30 minuten sudderen en keer ze halverwege een keer om
- Haal de gehaktballen vervolgens uit de pan en leg ze onder aluminiumfolie op een bord
- Voeg de mosterd toe aan de jus in de pan
- Roer stevig door en voeg de laatste eetlepel peterselie toe aan de jus
- Leg de ballen weer terug in de pan en wentel nog even door de mosterdjus
- Serveer met spruitjes, of een groente naar keuze
- Lekker met gebakken aardappels
Jolanda
Hoi Yvette,
Ik zie gehaktballen in mosterdjus, ik zie zuurkool, ik zie een glaasje Riesling erbij, ik zie…. Straatsburg!
Dit ziet er weer heerlijk uit, dus dat gaan we zeker proberen!
groetjes,
Jolanda
Yvette Jaarsma
Hoi Jolanda, wat leuk dat je mijn blog zo trouw volgt! En bedankt weer voor het compliment. Ik denk dat een glaasje Riesling er zeker goed bij past. Eet smakelijk!
Groet, Yvette