Top tien keukentermen
Bij sommige mensen is het uitkijken geblazen als je vraagt naar hun werk. Voor je het weet word je namelijk met een potje jargon om de oren geslagen.
Zo heb ik enkele vrienden en kennissen waarbij Joost mag weten wat zij veertig uur per week precies uitvoeren. Waarschijnlijk weten zij dat de helft van de tijd ook niet.
Maar wat te doen als je verzeild raakt in een werkmonoloog met voor jou onbegrijpelijke termen? De truc is om intelligent uit je ogen te kijken en af en toe belangstellend met je hoofd te knikken als degene tegenover je zich in jargon bochten wringt.
Maar het beste is natuurlijk gewoon om duidelijke taal te vragen voordat je de volgende keer door de mand valt.
Ook in de keuken stuit je vast wel eens op termen waarvan je nog nooit had gehoord. Dan kun je mijn truc wel toepassen, maar weten wat brunoise gesneden groenten zijn is toch wel zo leuk! Hierbij een lijstje van top tien veel gebruikte keukentermen.
1. Brunoise: in blokjes of dobbelsteentjes gesneden groenten.
2. Julienne: zeer fijn gesneden reepjes groenten.
3. Chinoise: in ruitjes gesneden groenten.
4. Larderen: het spek wordt in het vlees geregen met een lardeernaald.
5. Barderen: het vlees wordt ingepakt in spek om uitdrogen tegen te gaan.
6. Blancheren: groenten worden heel kort in kokend water gelegd om vervolgens afgespoeld te worden met koud water. Knapperige groenten is het resultaat.
7. Afsmaken: het gerecht wordt op het einde voor het opdienen op smaak gebracht met zout, peper, suiker of kruiden.
8. Sauteren: Het bakken van voedsel in een koekenpan in een klein beetje boter.
9. Tossen: Het luchtig door elkaar mengen van eten.
10. Spatelen: Luchtig vermengen.
Van nu af aan onthouden en niet meer vergeten deze kooktermen. Laat ze af en toe quasi nonchalant vallen tijdens een gesprek en niemand twijfelt meer aan jouw kookkunsten.
In dit kipgerecht worden de kipballetjes in de oven gegaard en daarna gelakt. Helemaal niet moeilijk. Gewoon kip in een ingekookt sausje dompelen.
Serveer met witte of bruine rijst en roergebakken groenten.
- 300 gram kipfilet
- ½ rode peper, zaadjes verwijderd
- 1 duimpje geschilde gember
- 1 teen knoflook
- 3 el vissaus
- Sap van halve limoen
- 100 ml droge sherry
- 3 el suiker
- 3 el sojasaus
- Pureer de kip samen met de knoflook, peper, limoensap en vissaus tot gehakt
- Vorm met natte handen er balletjes van zo groot als een pingpongbal
- Zet minimaal een uur in de koelkast om de balletjes op te laten stijven
- Verwarm de oven dan op 180 graden
- Leg de balletjes op een vel bakpapier en zet 12 minuten in de oven
- Verwarm voor de saus de sherry, sojasaus en suiker in een steelpan
- Even laten koken e dan paar minuten laten sudderen tot je een mooie saus hebt
- Wentel de kipgehaktballen door de saus en dien op met roergebakken groenten en rijst
Geef een antwoord