Elk voordeel heeft zijn nadeel
Ze zeggen wel eens dat het leuke van op vakantie gaan het thuiskomen is. Lekker weer in je eigen bed en onder je eigen douche. Toegeven… vind ik ook best prettig. Koken in eigen keuken en weer gezellig boodschappen doen bij land’s grootste kruidenier.
Er zijn echter ook nadelen. Neem nu de foto’s. Als je ze zelf voor het eerst ziet dan ben je nog helemaal in extase. “Weet je nog”, zeg je vol enthousiasme tegen elkaar bij het zien van je verbrande zelf in zwemkledij op het strand. Of met de rugzak op zwoegend door een hete stad. Bij foto zevenhonderd tolt je hoofd echter van alle gefotografeerde eetstalletjes, hotels, tempels en inheemse dier- en plantensoorten. Bedenk dus goed of je dit je vrienden of familie wil aandoen. Maak daarom een selectie lieve lezers. Meer dan honderd foto’s willen ze echt niet zien.
Ok, so far so good. Selectie gemaakt, dus kom maar op met die vrienden en familie. En zo gebeurt het dat jij avond na avond hetzelfde verhaal verteld en jij het bewuste fotobestand zo langzamerhand permanent wilt verwijderen. Als acteurs in een slechte soap riedel je elke avond hetzelfde scenario op. Want hey, je hebt die ene anekdote immers al twintig keer verteld. Toch lachen jullie voor de twintigste keer luidkeels met je gasten mee. The show must go on, nietwaar!
Mijn acteervermogen kent echter grenzen. Vanaf nu duik ik gewoon lekker de keuken in als er wederom een fotosessie plaats vindt. Deze koolrolletjes kosten even wat tijd om te bereiden. Geeft niets, tegen de tijd dat jij klaar bent wordt net ‘toevallig’ de computer uitgezet.
Lekker met een paprikasaus en gebakken aardappels.
- 250 gram rundergehakt
- 1 middelgrote ui, heel fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gemalen zwarte peper
- 1 Chinese kool
- 4 rode paprika’s
- 100 ml droge witte wijn
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl suiker
- 1 tl oregano
- Verwarm de oven op 230 graden
- Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten
- Leg de paprikahelften op de snijkant op een bakplaat bekleed met aluminiumfolie
- Schuif de bakplaat in de oven en rooster de paprika’s tot ze zwart geblakerd zijn
- Leg ze vervolgens in een schaal en dek af met aluminiumfolie
- Laat de paprika’s afkoelen en trek dan het verschroeide vel eraf (bewaar het vrijgekomen vocht)
- Verhit een scheut olijfolie in een steelpan en fruit de ui en knoflook even aan
- Voeg de paprika’s en alle overige ingrediënten toe en hussel goed door elkaar
- Laat circa 10 minuten smoren op laag vuur
- Pureer alles dan met een staafmixer tot gladde saus
- Verwarm de oven op 200 graden
- Snij 8 mooie bladeren van de kool
- Kook de bladeren 2 minuten en spoel ze af in een vergiet met koud water
- Leg de bladeren op een schone theedoek
- Meng het gehakt met de ui, knoflook, oregano en peper
- Verdeel in 8 porties en maak er met je handen rolletjes van
- Leg elk rolletje op een koolblad, sla de zijkanten van de kool over het gehakt en rol stevig op
- Leg de koolrolletjes naast elkaar in de ovenschaal en schenk de paprikasaus erover.
- Zet 25 minuten in de oven
- Serveer met gebakken krieltjes
Geef een antwoord