Effe zeuren over het weer
Wat is het toch raar gesteld met het weer in Nederland. Op zomaar een zondag zat ik met mijn billen op een boot te puffen op het Spaarne in Haarlem met bbq, babes en braadworst. Menig man zijn favoriete drie eenheid.
Maandag iets minder puffen, maar nog altijd barbeknoei weer. Voor de beeldvorming: de slippers waren nog steeds aan.
Op dinsdag was er een tropische hitte voorspeld. Ik was al voorbereid en trok mijn allerkortste broek aan. Dat ik vervolgens met kippenvellen in de tuin zat, is een klein, maar niet geheel onbelangrijk detail.
Dan maar door naar woensdag toen ik uit voorzorg een lange broek aandeed op weg naar een gezellige avond in Amsterdam. Nog net geen appelflauwte gevallen kwam ik zwetend bij mijn gezelschap van die avond aan. Blij dat ik naar binnen mocht. De weermannen van het KNMI hadden denk ik de dagen een beetje door de war gehaald.
Op donderdag was ik op alles voorbereid. Nou ja, alles… Ik zat nog geen vijf minuten op het terras of het begon me toch een partijtje te hozen. Dus een paraplu was die avond geen overbodige luxe. Daar denk je toch niet aan als je fris, fruitig en zonnig vanuit huis vertrekt.
Gelukkig was daar vrijdag met geen vuiltje aan de lucht. Droog, zonnig en lekker temperatuurtje. Niet zo’n benauwde zweet atmosfeer waarbij je met klotsende oksels naar een airco snakt.
Helaas was het zoals altijd in ons kikkerlandje op zaterdag uit met de pret. Regen, regen en nog meer regen kluisterden ons het weekend aan huis. De bbq stond er verlept bij. Plantjes waren daarentegen wel blij. Zij wel ja.
Maar hoera! Op maandag kon ik deze hamburgers op de bbq bereiden! Het leuke is dat ik de kaas niet op de burger smolt, maar in de burger. Denk aan een cheeseburger inside out. Pas wel op dat je niet al te gretig een hap neemt. De kaas kan nog wel eens heet zijn.
Ps: mocht het weer toch ineens omslaan, bak ze dan een paar minuten per kant in de koeken- of grillpan.
- 300 gram rundergehakt
- 3 plakjes cheddarkaas
- 1 tl worcestersaus
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 tomaten, in plakken gesneden
- 2 rode uien, in ringen gesneden
- IJsbergsla
- 2 harde witte bollen
- Olijfolie
- 150 ml ketchup
- ½ el gerookt paprikapoeder
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el honing
- 1 tl worcestersaus
- Paar druppels tabasco
- Meng het gehakt met het knoflookpoeder en de worcestersaus
- Kneed goed door elkaar en vorm vier dunne hamburgers
- Snij de cheddarkaas in kleine repen
- Beleg twee hamburgers met de kaas
- Leg de andere twee hamburgers op de met kaas belegde burgers en vouw de andere burgers over de kaas heen en druk aan tot je een mooie burger hebt
- Gril de burgers ruim vijf minuten per kant op de bbq of grillpan
- Bak de uien in een scheut olijfolie al omscheppend vijf minuten in een koekenpan
- Snij de broodjes doormidden en rooster ze 1 minuut per kant even op de bbq of grillpan
- Beleg de broodjes vervolgens met de tomaten, sla, hamburger, uien, twee eetlepels saus en steek een prikker door de broodjes.
- Geef er de resterende saus bij aan tafel
- Lekker met friet.
- Meng alle ingredienten in een kom goed door elkaar.
Geef een reactie