Lekker licht en luchtig
Hoewel de lente nog lang niet in aantocht is, verlang ik stiekem wel weer naar. Dan ga ik ineens buiten in de tuin koffie drinken en zonder handschoenen op de fiets. Dat ik daarna bevroren vingers heb of een fikse verkoudheid heb opgelopen doet er dan even niet toe.
Er zijn van die dagen dat ik geen zin meer heb in stamppotten en warme soep. Dan wil ik zonnige gerechten die licht op de maag vallen. Deze taart is lekker licht en luchtig door het gebrek aan deeg. Ik heb in dit recept gerookte heilbot gebruikt, maar als je daar niet aan kunt komen of die smaak niet lekker vindt, kun je ook voor gerookte zalm kiezen. Smaakt ook uitstekend bij ricotta en doperwten.
Ik zie dit gerecht ook wel als onderdeel van een picknick op een warme dag. Je kunt de taart namelijk goed van te voren bakken en dan koud meenemen. lekker wit wijntje erbij en genieten maar.
Serveer deze taart met een frisse groene salade en wat knapperig stokbrood.
- 250 gram gerookte heilbot of zalm, in stukjes gesneden
- 3 eieren
- 450 gram diepvriesdoperwten
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 250 gram ricotta
- 100 gram parmezaanse kaas
- 1 tl gedroogde oregano
- Peper
- Balsamico azijn
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng de heilbot of zalm, doperwten, knoflook, ricotta, oregano en 60 gram van de parmezaanse kaas met elkaar in een grote kom en voeg peper naar smaak toe
- Bekleed een springvorm met bakpapier en stort het mengsel in de vorm
- Strijk de bovenkant glad met een lepel
- Strooi de overige 40 gram kaas over de taart
- Bak de taart 30 tot 35 minuten in de oven
- Zet de laatste 10 minuten de gril stand aan zodat de bovenkant een mooi bruin korstje krijgt
- Snij de taart in vier kwarten en druppel wat balsamiek azijn op elk bord en verdeel de taartpunten over de borden
- Serveer er een frisse salade bij en knapperig stokbrood
Rosa
Wat een verrassend recept! Ik had inderdaad geen forel, maar heb zalm gebruikt. Ook erg lekker!
Yvette Jaarsma
Zalm kan inderdaad ook prima! groet, Yvette