Fijne kerstdagen
Wat is dat toch met de Nederlandse kerstmarkt? Het lijkt wel of deze maar niet van de grond kan komen. Van de Duitse en Belgische kneuterige kramen, heerlijke eetstalletjes en knus verlichtte pleinen kunnen wij Hollanders nog heel wat leren.
Vorige week trapte ik er weer in. Ik las dat er in het centrum een kerstmarkt gehouden werd. Samen met meneer CurlsCulinair toog ik naar de stad. Niet dat mijn liefde nou zoveel zin had in dit kerstgebeuren. Met de gedachte aan een vijf minuten verderop gelegen Mediamarkt stapte hij echter toch op de fiets. Het was echter een deceptie. Nee, niet de Mediamarkt waar meneer zich al na twee minuten verschanst had, maar de kerstmarkt zelf.
Drie kramen met oliebollen, winegums en worst was het treurige aanblik op het plein. O ja, en een levende kerststal met welgeteld twee schapen en een geit. Waar was de kraam met foute kerstballen? Of met warme gluhwein? In elk geval niet daar.
Dan maar weer naar huis om wel in de kerstsfeer te komen met deze feestelijke maaltijd. Ik maakte hertenbiefstuk met een geurige chocoladebalsamicosaus. Daarbij geroosterde pompoen uit de oven en een romige aardappelpuree. Het maakte de teleurstelling van eerder die dag gelukkig meer dan goed. Prettige kerstdagen allemaal!
- 4 hertenbiefstukken
- 25 gram boter
- 500 ml wildfond
- 100 ml balsamico azijn
- 1 el appelstroop
- 50 gram pure chocolade
- 1 pompoen
- 2 el olijfolie
- 800 gram stamppotaardappelen
- 150 ml volle melk
- 30 g boter
- Peper
- Zout
- Verhit de boter in een ruime koekenpan
- Braad de biefstuk in vier minuten bruin
- Keer halverwege
- Laat de biefstukken onder aluminiumfolie 5 minuten rusten
- Doe de balsamico azijn met de appelstroop in een steelpan en breng aan de kook
- Laat een klein beetje inkoken
- Voeg dan de chocolade toe en roer tot de chocolade is gesmolten
- Voeg dan de wildfond toe en roer wederom door elkaar
- Laat op hoog vuur tot de helft inkoken
- Giet de saus in een sauskom
- Verwarm de oven op 190 graden
- Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten en draden
- Snij de pompoen in grote stukken en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat
- Besprenkel de stukken pompoen met de olijfolie
- Zet 30 minuten in de oven
- Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken
- Kook in water met eventueel zout in 20 minuten gaar en giet de aardappels af
- Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 minuten droogkoken
- Verwarm ondertussen de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken
- Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper
- Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is Breng op smaak met peper en zout
Geef een reactie