Opengescheurde verpakkingen en klodders saus
Ik las in een interview met een gerenommeerde kookboekenschrijver dat hij zich zo vrij als een vogeltje voelt als hij buiten kookt. Hij beweerde dat een bbq niet compleet is zonder samen met je vrienden gebroederlijk de garing van de worstjes in de gaten te houden, een biertje te drinken in shorts en slippers en kinderen die gezellig in de tuin rondrennen. Heel idyllisch allemaal, maar helaas pakt de werkelijkheid vaak toch anders uit. Door de exotische temperaturen zet je met een rood verhit hoofd de salades en de aangekoekte satésaus op tafel. Je tafelgenoten zitten inmiddels al gezellig aan het bier en waren even vergeten dat de worstjes een kwartier geleden al gaar waren. Gelukkig koop je altijd teveel, dus dan zelf maar een nieuwe lading roosteren. De kinderen jengelen ondertussen dat ze nu toch echt wel honger hebben en slaan elkaar van verveling nog net niet de hersens in. Maar hey, het is verdorie zomer dus die vermaledijde bbq moet aan. Als het grut eenmaal op bed ligt en je vrienden huiswaarts zijn gegaan, is jouw moment aangebroken. Met een restje drank in je glas kijk je tevreden om je heen. Morgen gewoon lekker makkelijk een visje bakken in de oven, denk je bij jezelf. Hierbij het recept voor een zomerse kabeljauw met een knapperige korst van cashewnoten.
- 2 stukken kabeljauw van circa 150 gram
- 50 gram cashewnoten
- 1 rode peper
- 1 duimstuk verse gember
- 4 tenen knoflook
- 3 tl limoensap
- 1 tl olijfolie
- Zout
- 2 bosuitjes, fijngesneden
- 1 paksoi
- 1 rode peper
- 1 ui
- 50 ml kokosmelk
- 1 tl vissaus
- 1 el sojasaus
- Handje cashewnoten
- Snijd 1 teen knoflook heel fijn
- Leg de kabeljauw in een ingevette ovenschaal
- Wrijf de kabeljauw in met de olijfolie, 1 theelepel limoensap en de fijngehakte knoflook
- Zet 30 minuten in de koelkast
- Hak de rode peper (van de zaadjes ontdaan) fijn
- Hak de andere drie knoflooktenen fijn
- Schil de gember en snijd fijn
- Hak de cashewnoten fijn
- Mix de rode peper, knoflook, gember en cashewnoten in een kom en voeg 2 theelepels limoensap toe
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Dep de vis droog met keukenpapier
- Verdeel de mix van cashewnoten, knoflook, gember en rode peper over de twee stukken kabeljauw en druk goed aan
- Zet de vis circa 12 tot 15 minuten in de oven
- Leg de vis op twee borden en strooi de bosui over de vis
- Snijd de paksoi in kleine stukjes
- Snijd de rode peper in kleine ringetjes
- Snijd de ui in dunne ringen
- Verhit een scheut olijfolie in een wok of grote pan
- Voeg alle groenten toe
- Bak de groenten al omscheppend een twee minuten
- Voeg dan de kokosmelk, sojasaus en vissaus toe
- Zet een deksel op de wok of pan en laat tien minuten op zacht vuur stoven
- Voeg dan een handje cashewnoten toe
- Dien op met de vis en geef er rijst bij
Hendrikje
Met vriendin en vriend genoten van deze vis. De korst om de vis en de paksoi maakte het heel toegankelijk. Rijst is inderdaad niet nodig.