Loopneus
Wat is het koud! Onzin natuurlijk, ’s nachts vriest het matig en overdag komt de temperatuur min of meer boven nul. We zijn het gewoon niet meer gewend. En toch heb ik het koud, noem me maar gewoon eigenwijs. Met dikke jas en dito handschoenen en mijn moonboots waag ik mij een weg naar de supermarkt. Dat mensen mij wat vreemd aankijken, interesseert me geen snars. Ik-heb-het-tenminste-warm.
Bij koud weer hoort een heet gerecht. Zo een waarvan je neus gaat lopen als je een hap neemt. Deze Indonesische vis met pittige saus is ideaal voor de verstopte neuzen onder ons. Ik heb een eetlepel sambal aan de saus toegevoegd, maar daar kun je zelf mee variëren. Of zelfs weglaten als je echt niet van heet eten houdt. Serveer er gebakken komkommer bij en witte rijst. Selemat mekan! Oftewel, smakelijk eten!
- 2 keer 125 gram kabeljauw
- 2 el zonnebloemolie
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 2 tl korianderzaad
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 4 el water
- 1 tl citroensap
- 1 el sambal oelek
- 1 komkommer
- ½ rode peper
- 2 tenen knoflook
- 1 tl sesamolie (of zonnebloemolie)
- Verwarm de oven op 180 graden
- Dep de kabeljauw droog en leg op een vel aluminiumfolie
- Verhit de zonnebloemolie in een steelpan
- Voeg de ui toe en smoor drie minuten op laag vuur
- Voeg dan de tomatenpuree, gemberpoeder, korianderzaad, komijn, citroensap en de vier eetlepels water toe
- Voeg sambal naar smaak toe
- Roer door elkaar en laat nog een paar minuten pruttelen
- Laat vervolgens iets afkoelen
- Verdeel de saus over de kabeljauw
- Vouw eerst de brede helften over de vis en dan de onder- en bovenkant zodat het een afgesloten pakketje wordt
- Vouw het pakket niet te strak dicht en zorg dat er nog wat lucht in zit aangezien de vis dan mooi klaar stoomt
- Leg het pakketje op een bakplaat en zet 20 minuten in het midden van de oven
- Leg de pakketjes op een bord en maak open aan tafel
- Schil de komkommer en snij in de lengte doormidden
- Schraap met de theelepel de zaadjes eruit en snij in kleine stukjes
- Hak de peper en knoflook fijn
- Verhit de olie in een koekenpan of wok en voeg de peper en knoflook toe
- Bak 1 minuut en voeg dan de komkommer toe
- Bak al omscheppend nog twee minuten
- Serveer bij de vis
Ilona
Moet de oven voorverwarmd worden? En op hoeveel graden??
Yvette Jaarsma
Goedemiddag, Ja, de oven moet op 180 graden voorverwarmd worden. Eet smakelijk! Groet, Yvette