Op naar Japan
De kogel is door de kerk! De mister en ik gaan naar het land van de rijzende zon. Ook wel bekend als Japan. Drie weken lang gaan wij ons vergapen aan de knipperende neonlichten in Osaka, de geisha’s en tempels in Kyoto en de miljoenenmetropool Tokio. Natuurlijk bezoeken we ook het vredesmuseum in Hiroshima en gaan we al fietsend de Kibu vlakte over bij Okayama.
En dan heb ik het nog niet eens over het eten lieve lezers! Alleen al als ik de beelden google loopt het water mij al in de mond. De lekkerste sushi en de meest verse sashimi komen voorbij. Of wat dacht je van ramen? Deze noedelsoep moet je in Fukuoka geproefd hebben. Mooi meegenomen dat onze reis daar begint. Kunnen we gelijk een soepje naar binnen slurpen.
Meemaken en meebeleven is tijdens deze reis ons motto.
Wat nou, een hele nog naar water happende vis op je bord. Of konijnenniertjes in de soep. Ik kom als een foodie verlicht mens terug naar Nederland.
Om alvast in de stemming te komen maakte ik vandaag deze vis met miso. In Japan is miso (gefermenteerde bonenpuree) razend populair. Jullie kennen allemaal wel de befaamde misosoep.
Je kunt miso echter ook gebruiken als saus of als marinade of in een dressing voor in een salade of om groenten op smaak te brengen. De wortels op het bord heb ik samen met wat misopasta gepureerd. Geeft net dat beetje extra smaak.
Probeer het maar eens!
Je koopt miso in verschillende sterktes (de rode miso in dit gerecht heeft een sterkere smaak dan de witte variant) bij de toko of goedgesorteerde supermarkt.
Ps: dat van die hele naar water happende vis heb ik gelogen hoor. Dan maar niet verlicht terug. Blehhhhh!!!!
- 2 kabeljauwfilets
- 2 el rode miso
- 2 el mirrin (Japanse rijstazijn)
- 2 el suiker
- 500 gram wortelen
- 1.5 rode ui
- 3 tl rode miso
- Klein klontje boter
- ¼ komkommer
- Peper
- Zout
- 1 wit sneetje brood
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- Boter
- Meng de suiker, miso en mirrin door elkaar in een kom
- Verdeel de marinade over de vis en zorg dat de hele vis bedekt is
- Zet minimaal 8 uur in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Veeg de marinade van de vis met keukenpapier
- Leg de vis in een ovenschaal en rooster 15 a 20 minuten
- Snipper de uien
- Hak de wortels in stukken
- Doe beide in een pan met een laagje water en breng aan de kook
- Kook de groenten circa 20 minuten tot de wortels zacht zijn
- Giet de pan af en pureer de groenten samen tot een puree
- Voeg het klontje boter en de miso en naar smaak peper en zout toe en pureer nogmaals goed
- Voeg eventueel een beetje water toe om de puree nog smeuïger te maken[
- Hak de komkommer in kleine stukjesbr]
- Leg het sneetje brood bij de vis in de oven en rooster goudbruin
- Snijd in twee mooie rechte repen
- Bak de sjalot even aan in wat boter
- laat 10 minuten op zacht vuur pruttelen totdat de ui zacht is
- Besmeer de toast met boter en verdeel de ui over de repen
Geef een reactie