Inspiratie opdoen
Weet je wat ik zo leuk vind aan dineren in een restaurant? Los van de gezelligheid van de avond en het feit dat je niet hoeft af te wassen, doe ik graag inspiratie op. Van een mooi opgemaakt bord kan ik echt blij worden. En soms kom je ook smaakexplosies tegen die hun weerga niet kennen. Bij een restaurant met ster mag je dat uiteraard wel verwachten. Helaas blijft de verrassing dan wel uit. Juist bij een simpel eetcafe of bistro is het leuk als de kok je zo weet te raken dat je er nog dagen over napraat. Zo at ik dit gerecht bij een klein restaurant voordat ik naar een concert zou gaan. Effe snel wat eten, dacht ik nog. Maar bij de eerste hap was ik verkocht en at ik steeds langzamer om zo lang mogelijk van de smaken te genieten. Dit moest ik thuis namaken!
Het zachte van de pastinaakpuree matcht met de aardse smaak van de paddestoelen zonder de kabeljauw te overschaduwen. De dukkah (Egyptische specerijenmix) maakt het gerecht krokant en geeft het die extra touch. Mocht je liever kip in plaats van vis willen eten, kan dat ook. Zolang je het maar combineert met de puree en paddestoelen. Geloof me, dit wil jij gaan maken.
- 4 kabeljauwhaasjes
- 200 ml witte wijn of visbouillon
- 500 pastinaak, geschild en in stukken gesneden
- 300 ml melk
- 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
- Sap van ½ citroen
- 1 el olijfolie
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- Peper
- Zout
- 500 gram gemengde paddestoelen
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- Klontje boter
- Handvol verse bladpeterselie, fijngehakt
- 100 gram gemengde ongezouten noten
- ½ el korianderzaad
- 1 el komijnzaad
- ½ el sesamzaad
- ½ el venkelzaad
- Verwarm de oven op 180 graden
- Leg de kabeljauw in een ovenschaal en giet de wijn of de bouillon daarbij
- Zet 15 minuten in de oven
- Kook de pastinaak in de melk met de teen knoflook in 15 minuten gaar
- Giet alles in een blender of keukenmachine en voeg het citroensap toe
- Pureer tot puree en giet de olijfolie tijdens het pureren er langzaam bij
- Voeg dan de kaas toe en peper en zout en pureer nogmaals tot alle kaas is opgenomen
- Doe de puree in een kom en houdt warm
- Smelt een klontje boter in een koekenpan of wok
- Bak de gemengde paddestoelen met de teen knoflook in een paar minuten gaar
- Hussel er de peterselie doorheen
- Leg alle ingrediënten op een met aluminiumfolie beklede bakplaat
- Rooster 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden
- Maal fijn in een keukenmachine of met de hand in een vijzel
- Deze mix is een week houdbaar in een afgesloten bakje
- Ook lekker als dip bij stokbrood en olijfolie
- Verdeel de pastinaakpuree over vier borden
- Leg op elk bord de kabeljauw op de puree
- Schep ¼ van de paddestoelen over de kabeljauw
- Bestrooi eventueel met de dukkah
Geef een reactie