Eten in oorlogstijd
Geïnteresseerden in eten en geschiedenis moeten zeker de tentoonstelling Eten in oorlogstijd niet overslaan. In het Verzetsmuseum in Amsterdam is deze tentoonstelling over eten in Nederland in de Tweede Wereldoorlog nog tot en met 28 mei 2017 te zien.
Wisten jullie dat een pond thee in 1943 op de zwarte markt 180 gulden (een maandloon) kostte? En dat kat blijkbaar smaakt als haas? Dat oer-Hollandse haring nergens verkrijgbaar was? En dat jenever zeer schaars werd? Nee, ik dus ook niet.
Vijf topkoks laten daarnaast hun kunsten zien en bereiden gerechten met de ingrediënten die toen voorhanden waren. En denk nu niet, wat kan er nu moeilijk zijn aan het roosteren van bloembollen. In de video’s worden gerechten van toen in een hedendaags jasje gestoken. En ondanks dat ik het niet geproefd heb lijkt het toch zeer smakelijk.
Dit gerecht bevat kalfsoester een stuk vlees dat pas ruim na 1945 weer verkrijgbaar was. De vleesproductie kwam namelijk pas langzaam weer op gang nadat veel boeren overstapten op het telen van groente. Het duurde uiteindelijk nog tot 1952 voordat vlees weer tot de dagelijkse hoofdmaaltijd behoorde van ons Nederlanders.
Ondanks dat de Italianen tijdens oorlogstijd geen vrienden van ons waren geef ik anno 2017 aan dit gerecht een Italiaans tintje door de toevoeging van mozzarella en pijnboompitten.
- 2 kalfsoesters
- 50 gram pijnboompitten
- 1 bol mozzarella
- 10 cherrytomaten
- 2 el balsamico crème
- Handvol rucola
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- Verwarm de oven op 180 graden
- Doe de cherrytomaten in een ovenschaal en rooster 15 minuten in de oven
- Wrijf de kalfsoesters in met olijfolie en beetje peper en zout
- Verhit een grillpan op hoog vuur en bak de kalfsoesters 2 minuten per kant
- Laat dan een paar minuten onder aluminiumfolie rusten
- Rooster de pijnboompitten bruin zonder olie of boter in een anti aanbakpan
- Snij de mozzerella in mooie plakken en verdeel ze over twee borden
- Besprenkel met de balsamico crème
- Leg op elk bord een kalfsoester en vijf geroosterde cherrytomaten
- Strooi de pijnboompitten over het gerecht en garneer met de rucola
Geef een reactie