Gezonde burger
Wie houdt er nu niet van een goede burger op z’n tijd! Ik ben er wel voor te porren en meneer CurlsCulinair kun je er ’s nachts voor wakker maken. Denk hierbij aan een dikke sappige burger met flink veel saus, plakjes tomaat, bacon en uiteraard kaas en een augurk. Een echte krachtpatser dus!
Dat moet je dan ook niet te vaak doen, is misschien niet zo handig voor de hoogte van je cholesterol. Omdat ik echter wel regelmatig een burger wil blijven eten bedacht ik deze gezondere variant. Ik heb kalkoen gebruikt, maar als jij liever kip wilt, is dat ook prima! Ik had al eerder een saus op basis van bananen gemaakt en die vond ik uitstekend passen bij deze burger. Kalkoen is namelijk mager vlees dus past goed bij een romige saus.
Vul de burger verder met alles wat je lekker vindt. Dus tomaten, paprika, sla, komkommer, avocado, een plakje (magere) kaas. Leef je lekker uit met groente en fruit! En als je kiest voor volkoren broodjes in plaats van een wit bolletje krijg je ook meteen een portie goede vezels binnen. Eet ze lekker!
- 500 gram kalkoenfilet
- 1 ei
- 1 kleine el paprikapoeder
- 1 grote rode ui
- 3 teentjes knoflook
- Peper
- Zout
- 4 broodjes naar keuze
- 8 el bananen/chili dressing
- Zak ijsbergsla
- 2 tomaten, in plakken gesneden
- 1 rode paprika, in repen gesneden
- 1 gele paprika, in repen gesneden
- Olijfolie
- Maal de kalkoenfilet samen met de ui, knoflook, paprikapoeder en ei ineen keukenmachine tot fijn gehakt
- Vorm daar vier burgers van en leg de burgers onder aluminiumfolie minimaal 30 minuten in de koelkast
- Verhit dan een scheut olijfolie in de pan en bak de burgers 5 minuten per kant goudbruin
- Snijd de broodbollen open en bestrijk de beide helften van elke bol met de bananen/chili dressing
- Beleg de bol met sla, 2 plakken tomaat, de kalkoenburger, wat paprikareepjes en dek af met de bovenste helft van het brood
- Lekker met frietjes
Geef een reactie