Keukenprinses
Je hebt in het leven twee soorten mensen. Zij die delegeren en zij die uitvoeren. Ik ben meer van het eerste soort. Mijn grote liefde is al menig maal voor mijn karretje gespannen als het om de rotklussen in en om het huis gaat. Zo staat hij in de vrieskou de frituurpan te schrobben en glibbert hij door de sneeuw naar de supermarkt. Ik zet de verwarming dan nog een graadje hoger en maak het mezelf comfortabel op de bank.
Wacht, voor je nu denkt dat ik een luxepaardje ben of verwend prinsesje… Niks van dat alles. Want als meneer met rode wangen terugkeert staat er een heerlijk ontbijtje voor hem klaar en later op de dag ook een broodje voor de lunch. En vooruit, ik duik ook de keuken in voor het maken van een lekkere saus. Want als er iets is dat mijn liefde op zijn bord kan waarderen is dat het wel. Deze dragonsaus is het lekkerst bij kip of kalkoen. En omdat er geen ei in gaat, kun je de saus van te voren maken en even opwarmen voor gebruik. Lekker met gebakken aardappels en sperziebonen.
- 100 ml droge witte wijn
- 200 ml kippenbouillon
- 100 ml slagroom
- 2 el boter
- 1 el bloem
- 2 sjalotjes, gepeld en in dunne ringen gesneden
- 1 bosje dragon (alleen de blaadjes)
- Peper
- Zout
- 4 kipfilets
- 2 el boter
- Peper
- Zout
- 100 gram sperziebonen
- 100 gram groene aspergetips
- 4 plakken gerookt spek
- Smelt de boter in een steelpan
- Voeg de sjalotjes toe en bak 2 minuten glazig
- Voeg de bloem toe en bak al omscheppend nog 1 minuut
- Haal de pan van het vuur en blus af met de witte wijn
- Zet het vuur dan middelhoog en voeg al kloppend met een garde de slagroom en de bouillon toe
- Breng al kloppend aan de kook tot je een gebonden saus hebt
- Breng op smaak met peper en zout
- Voeg dan de dragon blaadjes toe en serveer
- Verhit de boter in een koekenpan
- Wrijf de kip in met zout en peper
- Bak de kip circa 8 minuten per kant
- Haal uit de pan en laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie
- Verwarm de oven op 180 graden
- Kook de sperziebonen 6 minuten
- in een laag water
- Voeg na 4 minuten de aspergetips toe en kook 2 minuten mee
- Giet af en laat goed uitlekken
- Verdeel in 8 porties
- Snij elk stuk spek doormidden
- Rol het spek om de sperziebonen/asperges
- Leg de rolletjes in een ovenschaal en bak 10 minuten tot het spek knapperig is
- Verdeel de saus over vier borden en leg op elk bord 1 kipfilet
- Serveer met de sperziebonen/asperge rolletjes
Geef een antwoord