Shoarma, Döner, Kebab of Gyros
Zien jullie soms ook de bomen door het oosterse culinaire bos niet meer als het gaat om Shoarma, Döner, Kebab of Gyros? Ik ben in elk geval de weg een beetje kwijt. Daarom vandaag een uitleg over de verschillende bereidingswijzen en de manier waarop elk gerecht wordt opgediend.
Laten we beginnen met de bekende na-het-stappen-ik heb-berehonger-snack: Shoarma.
Dit vleesgerecht komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten waar de Israëliërs het de naam shoarma gaven. Shoarma is oorspronkelijk een verticaal opgestelde spit van rundvlees, kip, lamsvlees, of kalkoen. Wij Nederlanders eten shoarma meestal met varkensvlees vaak al vooraf gesneden in reepjes samengeperst in een pitabroodje met veel knoflooksaus. Kijk je in de supermarkt dan vind je shoarma in een plastic bakje op de vleesafdeling.
Dan de döner. Döner betekent ‘draait’ in het Turks. Volgens eeuwenoude tradities is döner gemaakt van gekruid lamsvlees, maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen. De staande grill maakt het vlees gaar waarna de laagjes met gekruid vlees met een mes of elektrische snijmachine van het spit worden gesneden. Je eet daar vaak salade met knoflooksaus en hete chilisaus bij. En dat alles opgevouwen in een stuk Turks brood.
Wie wel eens in Griekenland is geweest, heeft zich vast laten verleiden door een Gyros. Gyros is een klassiek Grieks gerecht gemaakt van een spies met gegrild varkensvlees of kip. De reepjes vlees worden gesneden en gekruid. Gyros is een afgeleide van het Turkse döner kebab. De Grieken serveren het vlees vaak met frietjes, salade, tzatziki en platte broodjes.
Tenslotte de kebab. De naam kebab komt uit het Perzisch en betekent gebakken vlees. Met de naam Kebab wordt meestal verwezen naar een spies met gebraden en gekruid kalfsvlees of kip. Lekker met saus, sla en Turks brood of pitabrood.
Het verschil zit hem dus vooral in de manier van bereiden, de kruiden en de manier van opdienen. Ik koos voor een kipkebab die ik roosterde in de oven. Eerst vier uur marineren en dan met marinade en al op een bakplaat de oven in. Heerlijke malse stukjes kip is het resultaat. Geef er een frisse groene salade bij met yoghurt dressing.
- 500 gram kippendijen zonder bot
- 5 el Griekse of Turkse yoghurt
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- ⅕ tl kaneelpoeder
- 2 el citroensap
- 1 el olijfolie
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl gewone paprikapoeder
- 1 el ketchup
- 200 gram sla naar keuze
- 250 gram diepvrieserwten
- 100 gram feta
- ½ komkommer, in halve maantjes gesneden
- 4 el Griekse of Turkse yoghurt
- 1 el citroensap
- Snij de kippendijen in evengrote stukken
- Meng alle ingrediënten voor de kebabs in een kom door elkaar
- Leg de stukken kip in een grote schaal en schep de marinade door de kip
- Zorg dat alle kip goed rondom met de marinade bedekt is
- Zet minimaal twee uur in de koelkast
- Verwarm dan de oven op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier
- Rijg de kip aan (geweekte!!!!) houten satéprikkers
- Rijg ze niet te dicht op elkaar zodat ze goed gaat kunnen worden
- Leg deze op het bakpapier
- Bak de kip 20 minuten op de ene kant en draai ze dan om
- Bak nog 15 minuten aan de andere kant
- Serveer de kebabs met de salade
- Kook de erwten in 5 minuten beetgaar
- Verdeel de sla over vier borden
- Strooi daar de erwten en komkommer over
- Verkruimel de feta en strooi over de sla
- Meng de yoghurt met het citroensap
- Besprenkel elke salade met een eetlepel yoghurt
- Serveer met de kebabs
Geef een reactie