Eten in het donker
Hebben jullie wel eens gegeten in het donker? Nee? Ik tot voor kort ook niet. Ik zal het even uitleggen. Het Haagse stel van onze eetclub was aan de beurt om te koken en vond het een leuk idee om ons blind diverse hapjes te laten proeven. Daar zaten we dus met een bord voor onze neus en een blinddoek voor onze ogen. Het leek wel op een culinaire versie van fifty shades of grey, maar dan fifty shades of food…
Op de tast pakten we de spiesjes met daaraan een ingrediënt geregen en brachten het naar onze mond. Ik kan je zeggen dat het nog best moeilijk is om zelfs de meest eenvoudige smaken te herkennen.
Zo wist niemand van ons geblinddoekte gasten de smaak van een geschilde tomaat te onderscheiden. Koffie was daarin wel weer zeer herkenbaar, evenals de vijgen met chocola. Er bestaan restaurants waar je de gehele avond in het pikkedonker dineert. Dat was bij ons gelukkig niet het geval. Na elke proeverij mocht de blinddoek weer af en konden we elkaar weer in de poppetjes van onze ogen kijken. Eet toch wat gezelliger vind ik.
Onderstaand gerecht lijkt me geen handige om geblinddoekt of in het donker te eten. Zorgt vast voor een hoop geknoei. Kun je dus beter met het licht aan serveren. Mocht je niet van garnalen houden, vervang deze dan door gebakken stukjes kipfilet. Of voeg extra groenten toe voor een vegetarische variant.
- 2 el laksa currypasta
- 500 ml visbouillon
- 400 ml kokosmelk
- Sap van 1 limoen
- 200 gram garnalen
- 300 gram sugarsnaps
- 200 gram taugé
- 1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
- 250 gram eiernoedels
- Bakje koriander, fijngehakt (optioneel)
- Zonnebloemolie
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok of hapjespan
- Roerbak de garnalen twee minuten op hoog vuur
- Voeg de currypasta toe en meng met de garnalen
- Zet het vuur laag en voeg de bouillon, kokosmelk en het limoensap toe
- Breng de laksa aan de kook en zet het vuur dan weer laag
- Kook de eiernoedels volgens de gebruiksaanwijzing gaar
- Voeg de sugarsnaps en noedels toe en laat tien minuten pruttelen
- Leg de taugé in een kom en giet er kokend water over
- Laat 1 minuut staan en giet af
- Verdeel de laksa over vier borden
- Garneer elk bord met 50 gram taugé, wat rode peper en eventueel wat fijngehakte koriander
Geef een reactie