Perzisch kleedje op een design tafel
Kennen jullie dat gevoel dat je ergens binnenkomt en je al weet, dit is not my scene. Ik had het op een vrijdagavond in Amsterdam. Na de vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) hadden wij (vriendin en ik) wel zin in een goede maaltijd. En omdat we geen zin hadden (lees: 4 glazen wijn) om ver te lopen, togen we naar het meest dicht bij zijnde restaurant. Daar was het helemaal leeg. Ondanks die leegte konden we echter niet terecht. We hadden namelijk niet gereserveerd. Dat gezegd te hebben, keek bediening ons aan alsof we de laatste weken onder een steen hadden geleefd. Wisten wij dan niet dat deze toko the place to be was. We konden nog wel snel wat eten, als we maar voor 19.30 klaar waren. Want dan zou heel Amsterdam aan hun gereserveerde tafels plaatsnemen.
Normaal zou ik al lang weg zijn, maar de hongerklop nam het over. Uiteraard zaten we om 20.30 nog steeds aan onze tafel en was al die drukdoenerij lichtelijk overdreven. Naast ons waren inmiddels twee – in luchtige kledij gestoken – meiden neergestreken die duidelijk de creditkaart van pappa tot hun beschikking hadden. Oesters werden gretig weggespoeld met exclusieve champagne. Daar zaten wij dan in onze dikke wintertruien. Wij hadden er duidelijk geen verstand van. Dat het buiten ijskoud was, leek de aanwezige clientèle niet te deren. Tegen zoveel hipheid konden wij niet op. We verlangden naar bruine kroegjes met Perzische kleedjes op de tafel. Waar warme kleding in de winter nog wel normaal is.
Deze linzenschotel zou daar zomaar op de kaart kunnen staan. Lekker robuust met wortel en gorgonzola. De gerookte kip is optioneel dus gewoon weglaten als je liever geen vlees eet. Schep het gerecht in een grote kom en lepelen maar. Niet hip, wel lekker.
- 400 gram gerookte kip in kleine stukjes gesneden (optioneel)
- 300 gram groene Franse linzen
- 750 ml groentebouillon
- 100 gram gorgonzola, in blokjes gesneden
- 2 winterwortels, fijngesneden
- 4 kleine sjalotjes, fijngesneden
- 400 gram groene asperges
- Olijfolie
- Kook de linzen in 20/25 minuten in de bouillon gaar en giet zo nodig af
- Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de sjalotjes en wortel (en eventueel de gerookte kip) even aan
- Laat vijf minuten op zacht vuur smoren
- Voeg dan de linzen toe en schep door elkaar
- Voeg de helft van de gorgonzola toe en schep door de linzenschotel
- Laat alles nog vijf minuten pruttelen
- Hak de houtachtige einden van de asperges eraf
- Kook de asperges in drie minuten gaar en giet af
- Schep de linzenstoof in vier kommen en verdeel de asperges over de stoof
- Kruimel er de rest van de gorgonzola overheen
Geef een reactie