Like a bat out of the oven
Vandaag wil ik het eens hebben over meatloaf. En nee, dan bedoel ik niet die corpulente zanger van wie je de liedjes zo lekker mee kunt blèren, maar good old gehaktbrood. Want ja, wie maakt dat tegenwoordig nog? Nu woensdag – gehaktdag – uit den boze is vanwege alle vegetariërs, pescotariers en weet ik allemaal wie nog meer, is ook dit brood in de vergeetal geraakt. En dat is toch zonde. Hele Amerikaanse volksstammen zijn er immers mee groot geworden en het bevat de nodige vitamines en ijzer. Bovendien kun je het van te voren klaarmaken en ’s avonds afbakken. Het is bovendien een puik ontbijt na een iets te gezellige avond in de plaatselijke kroeg, want ook koud is dit gehaktbrood een ideale katerkiller. Ik haalde de römertopf weer eens uit de kast voor een extra smeuïg resultaat, het gerecht gaart in eigen vocht en alle smaken en voedingsstoffen blijven zo bewaard. Maar je kunt het ook in een cakeblik maken en in 30 minuten goudbruin bakken. Lekker met bbq saus, komkommersalade en friet.
- 500 gram rundergehakt
- 1 rode paprika, in stukjes gesneden
- 150 gram champignons, in stukjes gesneden
- 2 kleine uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 el ketjap
- 1 ei
- 5 el panko of broodkruim
- 1 grote tl oregano
- 2 grote tl uienpoeder
- 1 grote tl mosterd
- 1 grote tl paprikapoeder
- Zout
- Peper
- 175 ml tomatenketchup
- 1 el mosterd
- 1 el worcestersaus
- 2 el lichte basterdsuiker
- 1 el sojasaus
- Enkele druppels tabasco naar smaak
- Laat de römertopf minimaal een kwartier weken in koud water
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een licht grove massa.
- Leg het gehaktmengsel op een stuk aluminiumfolie en vorm met je handen een brood en leg deze in de römertopf
- Plaats de deksel erop en zet het in de oven (dus niet voorverwarmen)
- Zet de oven aan op 180 graden en gaar het gehaktbrood in circa 60 minuten
- Haal dan uit de römertopf en verdeel de saus met een lepel over de bovenkant
- Snijd in dikke plakken
- Mocht je geen römertopf hebben dan kun je een cakevorm bekleden met bakpapier en het brood daarin leggen
- De oven dan voorverwarmen op 180 graden en de cakevorm na voorverwarming in de oven zetten
- Als het gehaktbrood 30 minuten in de oven heeft gestaan, verdeel je de saus met een lepel over de bovenkant
- Zet het gehaktbrood weer terug en bak weer 30 minuten
- Haal dan uit de oven en snijd in plakken
- Doe alle ingrediënten in een steelpan en laat circa 10 minuten op medium vuur inkoken tot een dieprood stroperige saus
Geef een reactie