Basiskennis in de keuken
Zoals eerder beschreven ben ik een groot fan van het programma Masterchef. Ik kijk het liefst een paar afleveringen achter elkaar en lever vanuit mijn veilige bankpositie dan het nodige commentaar. Zelf kan ik het natuurlijk veel beter dan die zwoegende kandidaten in die hete studio. Maar toen ik hoorde dat een kandidaat in de Hollandse editie van het kookprogramma niet wist hoe je een schnitzel paneert, was ik toch wel enigszins verbijsterd. Dan doe je dus mee aan een kookwedstrijd en wordt je uitgekozen uit honderden kandidaten en dan weet je dat basiskunstje niet te vertonen. Ook bij de jury zakten de broeken spreekwoordelijk af. Je begrijpt dat deze jonge man de keuken vroegtijdig verlaten moest. Een gehaktbal draaien was nog zoiets. Altijd een ei en bindmiddel zoals paneermeel gebruiken voor mooie stevige balletjes. Dat een paar kandidaten daar de ballen niet van snapten was mij dus een raadsel. Ook topchef Robert Kranenburg schudde zijn hoofd en dacht er het zijne van. Wel gaf hij en passant nog even mee dat niemand zulke lekkere balletjes in saus kon maken als zijn vrouw. Voor haar Italiaanse Polpettine mag zij hem ’s nachts altijd wakker maken. Dat leek mij ook wel wat. Nee, natuurlijk sta ik niet in het holst van de nacht met m’n pan bij de heer Kranenborg voor de deur, hij ziet me al aankomen. Ik bedoel dat ik dit vleesgerecht ook wel eens op tafel wilde zetten. Mevrouw Kranenborg mag trots zijn. Het is inderdaad erg smakelijk. De geroosterde sjalotten passen er goed bij evenals een stuk brood om de saus op te vegen van je bord. Ik maakte natuurlijk weer veel te veel. Dus wees welkom om te proeven. Alleen liever niet ’s nachts, dat laat ik aan de Kranenborgjes over.
- 500 gram rundergehakt
- 1 blik tomatensaus van goede kwaliteit (400 ml)
- 1 ei
- 2 el paneermeel
- 3 el geraspte parmezaanse kaas
- 1 el gedroogde salie
- 2 el gedroogde peterselie
- 2 el gedroogde oregano
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- Peper
- Zout
- 800 gram sjalotjes
- 4 el balsamicoazijn
- 2 el olijfolie
- Peper
- Zout
- Sla naar keuze
- Doe het gehakt in een grote kom
- Voeg het ei en de paneermeel en alle kruiden en kaas toe
- Maal er een flinke snuf peper en zout over
- Kneed alle ingrediënten goed door elkaar
- Vorm er kleine balletjes van ter grootte van een pingpongbal
- Giet een scheut olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballen rondom bruin
- Voeg de tomatensaus toe en breng aan de kook
- Zet dan het vuur op de laagste stand en laat 30 minuten pruttelen
- Verwarm de oven op 180 graden
- Pel de sjalotjes maar laat de onderkant zitten (dan vallen ze niet uit elkaar)
- Leg ze in een ovenschaal en hussel de olijfolie en balsamico azijn er goed doorheen
- Maal er een snuf peper en zout overheen
- Zet 30 minuten in de oven tot de sjalotjes goudbruin geroosterd zijn
Geef een reactie