Ready, set, koken maar
Het leuke van beginnen is het beginnen. Ga ik effe uitleggen. Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen, maar als de nieuwigheid er een beetje af is, dan wordt het al snel een stuk minder interessant. Zo heb ik nog een cap en rijlaarzen liggen van mijn blauwe maandag als amazone. De schuur herbergt een roze tennisracket met dito zweetband, toen ik dacht dat er een ware Steffi Graf in mij verscholen zat. En wat te denken van een talencursus Spaans op tien verzamel cd’s. Ik ben niet verder gekomen dan het voorstelrondje. Tja, ik geef het toe, een volhouder ben ik niet. Misschien ben ik gewoon snel verveeld of vind ik teveel tegelijkertijd leuk. Het is dan ook eigenlijk een wonder dat ik het al zo lang uithoud in de keuken. De liefde voor het koken begon toen ik een tiener was en is sindsdien alleen maar gegroeid. Het komt vast ook doordat koken nooit saai is. Je kunt zoveel proberen qua ingrediënten en bereidingstechnieken, dat je nooit een dag hetzelfde hoeft te maken. Neem nou deze lauw warme salade met biefstuk. Bijna iedereen bakt wel eens een biefstukje op z’n tijd of eet bietjes en spinazie. Maar rooster je de bietjes ook wel eens in de oven? Of eet je de spinazie rauw in plaats van gekookt. Gewoon lekker experimenteren en proeven. Dan hangt je kookschort vast over tien jaar ook nog wel om je nek.
- 3 el walnoten, fijngehakt
- 2 el bloem
- 2 el bruine basterdsuiker (of kristalsuiker)
- 1 el boter
- 3 rauwe bieten, geschild en elk in acht stukken gesneden
- 2 rode uien, gepeld en in vieren gesneden
- 150 gram verse spinazie of veldsla
- 50 gram blauwe kaas of geitenkaas
- 200 gram biefstuk (optioneel)
- 1 el rode wijnazijn
- 2 el olijfolie
- Peper
- Zout
- Doe de walnoten, bloem en suiker in een kom en meng goed door elkaar
- Voeg de boter toe en kneed luchtig met je vingertoppen tot kruimeldeeg
- Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden
- Verwarm de oven op 200 graden
- Doe de bieten en uien in een ovenschaal en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie
- Strooi er ruim peper en zout over en zet 45 minuten in de oven
- Snijd de kaas in blokjes
- Snijd de biefstukken in smalle repen
- Verhit een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie
- Bak de biefstukrepen in een paar seconden bruin (je wilt ze rosé houden binnenin)
- Leg ze op een bord en houdt warm onder aluminiumfolie
- Haal de schaal uit de oven
- Hussel de spinazie of veldsla om met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel rode wijnazijn
- Verdeel over twee borden
- Verdeel daar de geroosterde uien en bietjes over
- Leg op elke salade wat biefstukrepen en kaas
- Strooi als laatste wat hartige walnotencrumble over de salade
Hendrikje
Heerlijk zomers gerecht, gegeten met mijn Zoon! Ik ga het zeker een keer maken voor een groter gezelschap.