Nog een kerstrecept
Tis al bijna weer kerst. Wat is dit jaar ongelofelijk hard gegaan. Ik zie mezelf nog naar huis rijden tijdens de nacht van oud en nieuw 2016. Of eigenlijk was het toen dus al 2017. De eerste week van januari gaat altijd langzaam. Je moet echt weer even wennen aan de kale plek waar twee maanden lang de kerstboom stond te pronken. De dagelijkse werkzaamheden zijn weer hervat en je kijkt alweer reikhalzend uit naar de lente.
Ik ben benieuwd of jullie al goede voornemens hebben. Ik doe er niet aan, dan hoef je je er tenminste ook niet aan te houden. Of misschien heb ik er toch nog wel eentje. Vooruit, ik wil van CurlsCulinair een nog groter platform maken. Da’s best een goed idee lijkt mij zo. Dus kom maar op met jullie suggesties, tips en reacties.
Voor wiens goede voornemen is om wat vaker stressvrij in de keuken te staan heb ik hier een goed recept voor bedacht. Deze rosbief met rode wijnsaus is helemaal niet moeilijk en smaakt heerlijk. De saus kun je ’s middags al maken en op het moment supreme langzaam op laag vuur verwarmen.
Lekker met gebakken aardappels en knolselderij/erwtenpuree*.
* 1 knolselderij schillen en in stukken hakken en samen met 500 gram diepvriesdoperwten in een laag water 15 minuten koken. Afgieten en pureren. Op smaak brengen met peper en zout.
- 1 rosbief van circa 700-800 gram
- 2 el olijfolie
- Peper
- Zout
- 400 ml rode wijn
- 1 pot vleesfond (380 ml)
- 1 laurierblad
- 1 el olijfolie
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 50 gram boter, in blokjes
- Verwarm de oven op 140 graden
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote braadpan
- Braad de rosbief rondom bruin
- Strooi er peper en zout naar smaak overheen
- Leg de rosbief in een ovenschaal
- Steek een vlees thermometer in het dikste gedeelte van het vlees
- Rooster de rosbief circa 45 tot 60 minuten in de oven totdat de thermometer 48 graden aangeeft
- Haal de rosbief uit de oven en laat nog 5 a 10 minuten rusten onder aluminiumfolie
- Snij het vlees dan in plakken en serveer met de rode wijnsaus
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een steelpan
- Fruit de sjalot en knoflook even aan
- Giet dan de wijn en het vleesfond erbij en voeg het laurierblaadje toe
- Breng aan de kook en laat de saus tot de helft inkoken (20-25 minuten)
- Verwijder het laurierblad
- Pureer de saus met een staafmixer tot gladde saus
- Klop van het vuur af de blokjes boter door de saus (monteren)
- Haal de saus door een zeef om hem echt fluweelzacht te maken
Marielle
Als ik de saus al eerder maak, hoe lang is deze dan goed te houden in de koelkast?
Goedemiddag! Deze saus kun je prima een dag van te voren klaarmaken al is hij vers toch het allerlekkerst. Zorg er echter, als je besluit deze saus toch van te voren te maken, wel voor dat wanneer je de saus gaat opwarmen, je deze niet meer laat koken. En bewaar de saus tot gebruik in de koelkast. Verwarm op laag vuur de saus tot deze warm is en serveer bij het vlees. Eet smakelijk! Groet, Yvette
Super! Dank je wel voor je advies. Fijne dagen!