Wisky of Wiskey?
Wisten jullie dat de Canadezen, Schotten en Japanners whisky drinken en de Amerikanen en Ieren whiskey? Het verschil zit ‘m in de rooksmaak. Bij whiskey ontbreekt de rokerige nasmaak doordat de mout niet met turf wordt geëest, en drie keer wordt gedistilleerd. Mijn liefde kreeg een aantal weken terug een knappe fles whisky (en dus geen whiskey) cadeau. Nu ben ik geen fan van whisky straight up, maar wel om in een gerecht te gebruiken. In dit winterse maal welde ik de rozijnen in de whisky die daardoor een heerlijke smaak krijgen. Je kunt ook een andere sterke drank gebruiken of de rozijnen in appelsap weken als je dat prefereert. Dit gerecht kun je al van te voren bereiden, dan hoef je het ’s avonds alleen nog in de oven te schuiven. Appeltje eitje. Of in dit geval appeltje uitje. Want naast de rozijnen wordt de ovenschaal opgeleukt door appels, uien en kalfssaucijzen. Eet er een frisse groene salade met gorgonzola bij. En wat brood om de laatste sappen mee op te vegen. Bottoms up!
- 4 kalfssaucijsjes
- 75 gram rozijnen
- 50 ml whiskey of andere sterke drank
- 3 appels, geschild en klokhuis verwijderd
- 2 grote uien, gepeld
- 200 ml cider
- 1 el suiker
- 1 tl kruidnagelpoeder
- 1 tl gedroogde tijm
- Verwarm de oven op 190 graden
- Doe de rozijnen met de sterke drank in een steelpan en breng aan de kook
- Zet het vuur uit en wel de rozijnen 30 minuten
- Snij de appel en uien in vier parten
- Leg deze in een grote ovenschaal
- Strooi de suiker over de appelparten
- Verdeel de rozijnen over de ovenschaal en schenk de sterke drank die in de pan zit over de ui en appel
- Leg de saucijzen op de appel en ui
- Schenk de cider in de ovenschaal
- Bestrooi het geheel met tijm
- Zet 60 minuten in de oven
- Verhoog de laatste 20 minuten de oventemperatuur tot 225 graden
- De worstjes moeten geblakerd zijn en het vocht moet door de uien geabsorbeerd zijn
- Serveer met frisse groene salade
Geef een reactie