Lekker mediterraans
Mmmmediterraan eten. Super gezond en lekker. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen aan de Middellandse zee beter en trager leven. En dat schijnt dus erg bevorderlijk voor de gezondheid te zijn.
Wat nou gestrest in de file of zeiknat van de regen op de fiets. Daar doen ze in Zuid-Frankrijk of Spanje niet aan. Gewoon genieten van lange lome lunches en daarna een siësta tot een uur of vier.
Hoe doe je dat dan, je levensritme aanpassen aan de mediterraanse sfeer? Ik denk namelijk niet dat je baas erg amused is als jij met je slaapzak onder je arm van de afdeling loopt om siësta te houden.
Of dat ie je gezellig om 12.00 in de bedrijfskantine een wijntje ziet nuttigen tijdens je dagelijkse bammetje met kaas.
Maar waarom eigenlijk niet? Omarm la dolce vita. Ciao stress. Ga vaker gewoon genieten in plaats van alles maar te moeten. Ook in de keuken kun je het mediterraanse dieet invoeren. Zet gewoon wat vaker vette vis zoals zalm, makreel of sardientjes op het menu. Gebruik olijfolie in plaats van boter en kook met verse groenten. Tomaten, uien en knoflook zijn mediterraanse krachtpatsers evenals avocado en peulvruchten.
Met dit gerecht scoor je gelijk punten. Tomaat, ui en knoflook, check. Vette vis, check. Olijfolie, check. Geef er een frisse salade bij en een dikke snee volkoren brood.
En uiteraard mag naar een goede mediterraanse gewoonte een glas rode wijn niet ontbreken.
Salute!
- 4 sardientjes
- 250 gram tomaten, in kleine blokjes gesneden
- 1 rode ui, gesnipperd
- 50 gram zwarte olijven, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- Peper
- Zout
- 5 el olijfolie
- Laat de sardientjes door de visboer schoonmaken
- Verwarm de oven op 180 graden
- Doe de tomaten, knoflook, ui, olijven en olijfolie in een steelpan en verwarm vijf minuten op laag vuur
- Breng op smaak met zout en peper
- Giet de antiboise dan in een ovenschaal en leg de sardientjes er boven op
- Zet 10 minuten in de oven
- Zet dan de ovengril aan en grill de sardientjes nog eens 10 minuten totdat het velletje bubbelt en geroosterd is
- Serveer met een frisse salade en een dikke snee volkoren brood
Geef een reactie