Ontbijt wordt avondmaal
Shakshuka klinkt best exotisch vind ik en het is ook nog eens erg leuk om uit te spreken. “Wat eet jij vanavond?” “Shakshukaaaaa!” “Wat zeggie ie?” Nou ja, dat dus. En dan moet je natuurlijk even uitleggen wat het is. Shakshuka is een Arabisch gerecht met tomaat en ei en is mega populair onder de vegetariërs onder ons. Maar ook de niet vega’s likken hun vingers af bij het eten van deze dish.
Eigenlijk is shakshuka van origine een ontbijtgerecht. Het is dat alcohol door de meeste mensen in Arabische landen niet genuttigd wordt, want dit is een puik ontbijt tegen een fikse kater.
Omdat mijn bammetje met kaas en jam heilig is in de morgen, serveerde ik de shakshuka als avondmaal. En omdat de mister nu eenmaal graag wat vlees op zijn bord ziet, voegde ik kleine gehaktballen aan het gerecht toe. Dan vult het net effe wat meer. Je kunt het dus ook prima weglaten als je wel vega wilt eten.
Serveer er een frisse komkommer/yoghurt salade bij en knapperig brood om de pan mee schoon te vegen.
Snel, gezond en lekker!
Heb je in een dolle bui teveel paprika’s gekocht? Dan kun je ze heel goed in deze piperade van tomaat en paprika kwijt.
Of maak eens gevulde paprika’s met komijnekaas.
- 300 gram rundergehakt
- 2 eieren
- 1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden en zaadlijsten verwijderd
- 1 gele paprika, in kleine stukjes gesneden en zaadlijsten verwijderd
- 2 uien, in ringen gesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 blik fijngesneden tomaten (400 ml)
- 200 ml tomatenpassata
- 2 tl komijnpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl ras el hanout
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 laurierblaadje
- Handje gehakte peterselie
- Peper
- Olijfolie
- Verhit een scheut olijfolie in een pan met hoge rand
- Voeg de uien en knoflook toe en smoor 5 minuten op laag vuur
- Voeg dan de paprika's toe en het paprikapoeder en komijnpoeder
- Zet het vuur hoog en bak 3 minuten al omscheppend door elkaar
- Voeg dan het blik fijngesneden tomaten en de passata toe en breng aan de kook
- Voeg het laurierblaadje en peper naar smaak toe
- Zodra de saus kookt zet je het vuur wederom laag en laat je de saus 20 minuten pruttelen
- Meng het gehakt met de ras el hanout en 1 tl knoflookpoeder
- Kneed goed door elkaar en vorm er kleine balletjes zo groot als een pingpongbal van
- Verhit nog een scheut olijfolie in een koekenpan
- Bak de gehaktballetjes rondom bruin
- Voeg ze dan toe aan de saus en schep alles door elkaar
- Maak twee kuiltjes in de saus en breek de eieren in elk kuiltje
- Doe een deksel op de pan
- Laat alles 15 minuten garen totdat de eieren gestold zijn
- Strooi er als laatste de peterselie overheen
- Serveer met knapperig brood en een komkommersalade
Geef een reactie