Drie sterren culinair
Halleluja, eindelijk was het zover. De poorten van het mekka van culinair minnend Nederland opende voor mij haar deuren. Ik heb het hier natuurlijk over drie sterren restaurant de Librije in Zwolle waar meesterchef Jonnie Boer samen met zijn vrouw Therese de scepter zwaait. Hier had ik jaren naar uitgekeken.
Lichtelijk nerveus streken we met eveneens bourgondische vrienden neer in de lounge. Vier glazen champagne graag!
De menukaart werd gebracht en unaniem kozen we voor het zeven gangen menu inclusief wijnarrangement. Van deze zeven gangen mocht je er vier zelf uitkiezen en de andere drie waren qua ingrediënten een verrassing van Jonnie en zijn crew.
Terwijl we vergenoegend om ons heen keken, genoten we alvast van een aantal tongstrelende amuses. Eenmaal aan tafel werden we verrast door kleine kunstwerkjes van gerechten. Jonnie Boer is werkelijk een ware Picasso in de keuken. Het ene gerecht was bijna nog mooier dan het andere. En dan de bijpassende wijnen… Alsof er bij elke gang een engeltje op je tong piest, zo verschrikkelijk lekker. Daar wilden we meer van. Eenmaal uitgegeten betekende namelijk in ons geval niet uitgedronken. Dat we er 25 euro per glas voor moesten betalen deerde ons niet op dat moment. We zaten in een culinaire achtbaan van euforie.
Omdat ik het pand niet wilde verlaten zonder een foto met de chef, trok ik de stoute schoenen aan. Brutalen hebben immers de halve wereld. Breed glimlachend stonden we vervolgens gebroederlijk alle vier naast Jonnie en Therese. De iPhone maakte overuren. Maar mooi dat dit moment is vastgelegd. Ik kon met een gerust hart richting huis.
Ga sparen lieve lezers, want DIT WIL JIJ OOK! Ik kom terug Jonnie, wanneer weet ik niet, waarschijnlijk als de spaarpot weer gevuld is.
Nu maar even weer gewoon doen. Deze stoofpot van rund met wortel en pastinaak is daar uiterst geschikt voor. Middagje laten pruttelen en opdienen met aardappels en sla. Vind Jonnie ook vast lekker.
Meer stoofpotten maken? Deze sukade stoofpot met abdijbier of Indische stoofpot met hoisin en sherry zijn ook niet te versmaden.
- 700 gram magere riblappen
- 1 blikje tomatenpuree
- 4 kleine rode uien, gesnipperd
- 2 laurierblaadjes
- 3 el gedroogde peterselie
- 3 el gedroogde tijm
- 1 fles goede rode wijn
- Warm water
- Klontje boter
- 400 gram wortels, geschild en in vingerdikke repen gesneden
- 400 gram pastinaken, geschild en in vingerdikke repen gesneden
- Smeer het vlees in met de tomatenpuree
- Braad het vlees aan beide kanten bruin
- Voeg de uien toe samen met de wijn en de kruiden
- Giet er zoveel warm water bij als nodig tot het vlees onder staat
- Breng aan de kook
- Zet het vuur dan heel laag en laat vijf uur stoven
- Haal het vlees uit de pan en leg op een snijplank
- Trek het vlees uit elkaar
- Pocheer de wortels en pastinaak tien minuten in het kookvocht van het vlees
- Haal dan uit de pan en leg bij het vlees op de plank
- Kook het vocht tot de helft in op hoog vuur
- Zet het vuur dan wederom laag en voeg het vlees toe
- Laat tien minuten zacht pruttelen en voeg de laatste vijf minuten de groenten toe
- Serveer met friet en een frisse groene salade
Geef een reactie