Culinaire confrontatie met de visboer
Tijdens mijn wekelijkse rondje Sligro stuitte ik bij de visboer op tarbot. Even voor de duidelijkheid: de tarbot is een straalvinnige vis uit de familie van tarbotachtigen, orde platvissen. Daar wilde ik wel een gerecht mee maken. Ik vroeg de visboer om twee filets, maar blijkbaar was hij met het verkeerde been uit bed gestapt, want hij verkocht er alleen vier en anders niet. Nu kunnen de mister en ik wel twee filetjes per persoon op dus daar had die chagrijn mazzel mee. Met of zonder huid, vroeg hij mij. Ik vertelde dat ik een recept in mijn hoofd had en graag de filets zonder huid wilde meenemen. “En croute?”, testte hij mijn culinaire kennis. Gelukkig wist ik dat dit betekent dat je de vis in bladerdeeg bereidt. “En papillot”, zei ik terug met een vastberaden blik. Daar had ie niet van terug. Blij reed ik terug naar huis met de kostbare filets in mijn tas. Tis wel een beetje een luxe vis, want bijna 11 euro voor 300 gram is best aan de prijs. Je kunt ook tilapia- of pangasiusfilets kopen. Stuk goedkoper en een prima alternatief. De saus met basilicum is heerlijk romig en rijk aan smaak. Serveer er een frisse salade van venkel en sinaasappel bij en jouw Italiaanse maaltijd is compleet.
- 1 tarbot van 800 gram (vraag de visboer om er vier filets van te maken. Je houdt 300 gram over)
- 25 gram boter
- 3 el fijngehakte basilicum
- 2.5 el crème fraiche
- 170 ml visbouillon
- 130 ml witte wijn
- 1 ui, fijngehakt
- 1 venkelknol
- 1 kleine teen knoflook, heel fijngehakt
- 2 takjes tijm
- 125 ml droge witte wijn
- Olijfolie
- 1 sinaasappel
- 2 el zwarte olijven in plakjes
- 1 teen knoflook
- Doe de boter in een steelpan en laat smelten
- Voeg de ui toe en smoor 10 minuten op laag vuur en roer af en toe even door
- Voeg de witte wijn en bouillon toe en breng aan de kook
- Laat 15 minuten inkoken tot je 1.5 dl vocht overhoudt
- Roer er dan de crème fraiche doorheen en laat nog 1 minuut pruttelen
- Voeg de basilicum toe en roer nogmaals door
- Verdeel de 4 filets over 4 grote stukken bakpapier
- Giet over elke filet een kwart van de saus
- Knoop de pakketjes dicht met behulp van keukentouw
- Verwarm de oven op 180 graden
- Zet de vispakketjes 15 minuten in de oven
- Verhit een scheut olijfolie in een kookpan
- Verwijder de buitenste bladeren van de venkelknol
- Snijd de venkel horizontaal in hele dunne ringen
- Roerbak de venkel enkele minuten in de hete olie
- Zet het vuur laag en doe de knoflook erbij
- Schep even om
- Blus af met de wijn
- Leg de takjes tijm op de venkel
- Doe de deksel op de pan
- Stoof in 30 minuten zacht
- Giet af en laat afkoelen
- Pel de sinaasappel en snijd in partjes
- Voeg samen met de olijven toe aan de venkel
- Zet de salade op tafel en zet op elk bord twee pakketjes
Geef een antwoord