Foodporn
Al bladerend door een magazine stuitte ik op het woord foodporn. Wat moet je jezelf daar eigenlijk bij voorstellen? Het bekt natuurlijk best lekker, in ieder geval beter dan voedselporno of eetporno. Maar het is eigenlijk gewoon een marketingknaller om een gerecht beter te verkopen. De gepresenteerde schotels worden vol van smachtend verlangen in beeld gebracht. Druipend van overdadig vet, glimmende druppels olie en een felle kleurexplosie van groenten. Vervolgens duik je dan met een hongerklop je eigen koelkast in die natuurlijk juist die avond nodig moet worden bijgevuld.
Maar is lezen over eten soms niet leuker dan kijken naar de foto. Al lezend kun je namelijk je fantasie gebruiken om zelf een smeuïg gerecht te bedenken. Hoe vaak lijkt namelijk het uiteindelijke resultaat van je kookkunsten in de verste verte niet op de lustopwekkende foto van het origineel. Maar bijna altijd wordt met het gerecht gesjoemeld. Photoshopje hier en beetje pimpen daar. Niets is immers wat het lijkt. Maar da’s bij echte porno ook zo.
Dit gerecht is lekker vega, mits je de kroepoek van garnaal weglaat uiteraard. Lekkere pittige boontjes en geroosterde Tempeh. Eet er witte rijst bij en eventueel wat groenten in zoet/zuur.
- 250 gram tempeh
- 2.5 el ketjap manis
- 1.5 el sojasaus
- 2 el pindakaas
- 1.5 el ketchup
- 1 tl korianderpoeder
- ½ eetlepel azijn
- 250 gr sperziebonen
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- ½ rode peper
- 2 cm gember
- 1 tl sambal
- ½ tl trassi (garnalenpasta
- 1 tl laos
- 1 el rietsuiker
- 250 ml water
- ½ bouillonblokje
- 4 el kokosmelk
- Sap van ½ limoen
- Zonnebloemolie
- Dop de boontjes
- Schil de ui en snipper deze
- Hak de knoflook fijn
- Snij de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij de peper fijn
- Schil de gember en snij in kleine stukjes
- Verwarm wat olie in de pan en fruit hier de ui in.
- Voeg de peper, gember en knoflook toe en bak kort mee
- Voeg de sambal, trassi en de laos toe en roer door
- Doe nu de sperziebonen in de pan en bak even kort mee
- Schenk 250 ml water in de pan en verbrokkel het bouillonblokje, voeg dit samen met de rietsuiker toe
- Breng aan de kook en draai het vuur dan laag en laat de boontjes in zo’n 15 minuten gaar worden
- Roer als laatste nog de kokosmelk en het sap van ½ limoen door de saus
- Haal de boontjes uit de pan en leg in een schaal
- Zet het vuur hoog en laat het vocht verdampen (duurt ongeveer 5 a 10 minuten)
- Doe de bonen terug in de pan en schep goed door
- Snij de tempeh in dunne plakken
- Leg ze in een kom
- Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar in een kommetje
- Giet de marinade bij de tempeh in de kom
- Zorg dat alle plakken goed bedekt zijn
- Zet 1 uur of langer in de koelkast om te marineren
- Verwarm de oven op 230 graden
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Leg de plakken tempeh op het bakpapier
- Zet 8 minuten in de oven
- Serveer met de bonen, witte rijst en eventueel kroepoek
Geef een reactie