Loempia versus spring rolls
Tijdens mijn reis naar Vietnam heb ik heel wat van deze springrolls verorberd. Ze zijn namelijk niet alleen heel lekker, het is ook nog eens een gezond gerecht. Er zit namelijk veel groenten in en de rijstvellen waarvan je de springpoll maakt, is licht verteerbaar. Maar wat is nu eigenlijk het verschil met een loempia? De rijstvellen van de spring rolls maak je nat met water en vervolgens vouw je deze om de vulling heen. En dan gelijk opeten. Bij een Vietnamese loempia gaan ze daarna de frituur in. Ook lekker, maar wel een tikkeltje minder gezond.
Leuk idee
Mocht je liever geen vlees willen eten, dan laat je het gehakt gewoon achterwege. Weet je wat ook een leuk idee is? Om een grote kom met warm water op tafel te zetten en een kom met de vulling. Leg de rijstpapier vellen er op een bord bij. Nu kan iedereen zijn of haar eigen springroll maken. Dat is niet alleen veel leuker… Het bespaart jou een hele hoop rol werk!
De ingrediënten voor spring rolls zijn goed verkrijgbaar
De rijstpapier vellen koop je tegenwoordig ook bij de grotere supermarkten en natuurlijk bij de toko. Hoef je dus niet helemaal voor naar Vietnam te reizen om deze dish te maken. Alhoewel ik graag morgen weer in het vliegtuig zou willen stappen om nog een paar weken in Vietnam te reizen.
Meer heerlijke spring rolls recepten
Heb je de smaak nu te pakken gekregen? Iets wat ik meer dan logisch vind, haha. Probeer dan ook eens deze recepten te maken.
Eens even heel wat anders: lenterolletjes met eendenborst. Of waag je eens aan rijstrollen met garnaal. Ook heel lekker! Maar natuurlijk kun je ze ook vegetarisch maken door vis of vlees weg te laten en alleen te vullen met groenten.
Laat je mij het weten wat je er van vond?
- 300 gram rundergehakt
- 150 gram geraspte wortel
- 300 gram in dunne repen gesneden rode kool
- 300 gram in repen gesneden witte kool
- 5 cm gember, geschild en fijn gesneden
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 125 gram taugé
- 5 el sojasaus
- 5 el vissaus
- Sap van 1 limoen
- 1 el sesamolie
- 1 el zonnebloemolie
- 3 lente-uitjes in ringen gesneden
- 12 ronde rijstpapier vellen
- Verhit de zonnebloemolie in een grote diepe pan of wok
- Fruit de ui, knoflook en gember even aan
- Voeg dan het gehakt toe en bak dit al omscheppend rul
- Voeg dan de wortel, rode kool en witte kool toe en schep alles op matig vuur 3 a 5 minuten goed door elkaar
- Voeg dan de sojasaus, vissaus, limoensap en sesamolie toe
- Schep wederom goed door elkaar
- Voeg als laatste de taugé toe en schep nogmaals alles door elkaar zodat alle ingrediënten met elkaar vermengd zijn
- Zet vuur laag en laat alles nog paar minuten doorgaren
- Week een rijstvel in warm water en leg op een schone keukendoek
- Leg daar wat van de vulling op en bestrooi met lente-ui
- Rol het rijstvel op
- Maak zo nog 11 andere rollen
- Serveer met chilisaus
Leontien
Gisteren gelijk gemaakt! En heerlijk met die smakelijke vulling. Groet, Leontien
Yvette Jaarsma
Hoi Leontien! Wat leuk om te horen. Dank je wel! Groet, Yvette