• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Foodblog CurlsCulinair

kook, proef, eet en smul | Recepten met en twist

  • Home
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Meer over…
    • Ingrediënten zoeken
    • Kookboeken en meer
    • Koolhydraatarme recepten
    • Gezonde recepten
    • Leuke recepten
    • Vegetarische recepten
    • Makkelijke recepten
    • Over mij
  • Nav Social Menu

Home » Hoofdgerechten » Recept Witlof met rookvlees uit de oven

Recept Witlof met rookvlees uit de oven

4 december 2018 By Yvette Jaarsma Leave a Comment

Recept Witlof met rookvlees uit de oven

Leuke recept witlof met rookvlees en kaas

Iedereen kent denk ik wel de klassieker witlof met ham en kaas uit de oven. Dit was namelijk al een hit in de jaren zeventig. En heel eerlijk gezegd is de populariteit van dit gerecht nog altijd niet veranderd.

Dampende ovenschotel vol met witlof

Niets geeft toch een tevredener gevoel dan een dampende ovenschotel na een dag hard werken en lange files? Ik kan mij er ’s morgens al op verheugen om in mijn avondkloffie (Lees: oud joggingpak) op de bank te ploffen met comfort food. En je kunt zeggen van deze witlofschotel met rookvlees wat je wilt… Comfy is ie zeker.

Rookvlees als vervanger voor ham

Als je mij een beetje kent dan weet je ook dat ik geen varkensvlees eet. Niet uit principe, maar echt omdat het mij niet kan bekoren. Ik houd gewoon niet van de smaak van varkensvlees. Tja, dan is de good old witlofschotel met ham en kaas dus geen optie. Rookvlees is echt een hele goede vervanger. Het vlees is uiteraard licht gezouten en smaakt dus perfect bij het romige van de kaassaus. Ik heb in dit recept gekozen voor een traditionele kaassaus in plaats van plakken kaas. Heb jij echter geen zin in extra werk, gebruik gerust kant en klare plakken belegen kaas. Mocht jij echter meer zin hebben in ham, dan vervang je het rookvlees gerust door plakken ham. Of gebruik eens plakken salami! Ook heel leuk om eens mee te experimenteren.
Serveer er aardappelpuree bij en een frisse groene salade.

Wil je meer comfort food voor ’s avonds op de bank? Deze koolhydraatarme lasagne van pompoen is in een mum van tijd schoon op.

Wat is jullie favoriete ovenschotel? Laat het me weten in de comments!

Recept Witlof met rookvlees uit de oven
 
Bewaar Print
Voorbereiding
15 minuten
Bereiding
30 minuten
Totaal
45 minuten
 
Een klassieker met een twist deze witlof schotel met rookvlees. Je kunt natuurlijk ook traditioneel voor ham gaan in plaats van rookvlees. Lekker met aardappelpuree en een groene salade.
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 4 stronken witlof
  • 8 plakken rookvlees (of ham)
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 100 gram geraspte kaas
  • Peper
  • Zout
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven op 180 graden
  2. Kook de witlof in 10 minuten gaar
  3. Haal uit de pan en laat uitlekken op een schone theedoek
  4. Knijp er dan met je handen zoveel mogelijk vocht uit
  5. Snij de onderkant van de witlof er af
  6. Halveer de witlof en wikkel om elke helft een plak rookvlees (of ham)
  7. Leg de witlof in een ovenschaal
  8. Smelt de boter in een steelpan
  9. Voeg dan de bloem toe en klop op laag vuur met een garde deze twee ingrediënten door elkaar
  10. Blijf circa 3 minuten kloppen (nu is de bloem aan het garen)
  11. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe terwijl je blijft kloppen tot je een egale saus hebt
  12. Breng aan de kook en zet het vuur dan wederom laag
  13. Voeg dan 75 gram kaas toe en blijf kloppen tot alle kaas gesmolten is
  14. Breng op smaak met zout en peper
  15. Giet de saus over de witlof
  16. Strooi de overige 25 gram kaas over de ovenschotel
  17. Zet 25 minuten in de oven
  18. Zet de oven dan op grillstand
  19. Zet de witlof nog een paar minuten onder de gril tot de kaas een mooi bruin korstje heeft
  20. Serveer met aardappelpuree en een frisse groene salade
3.5.3226

 

Delen

  • WhatsApp
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr
  • E-mail

Gerelateerd

Filed Under: Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Leuke recepten, Makkelijke recepten Tagged With: Bloem, Boter, Kaas, Melk, Rookvlees, Witlof

Zoeken

Previous Post: « Kip uit de Römertopf
Next Post: Recept Kabeljauw met pesto uit de oven »

Reader Interactions

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel het recept:  

Primary Sidebar

Yvette is CurlsCulinair

Foodblog zonder saaie recept beschrijvingen. Het is mijn ontdekkingsreis naar nieuwe of vergeten ingrediënten en diverse kooktechnieken. Hier deel ik de hoogte- en dieptepunten in mijn keuken.
Meer over mij..




Kijk ook eens naar deze CurlsCulinair recepten

Sushi van quinoa

Sushi van quinoa

Recept Eierkoeken

Recept Eierkoeken

Recept Spinazie met pijnboompitten

Recept Spinazie met pijnboompitten

Sabayon van paprika en rode peper met wafels

Sabayon van paprika en rode peper met wafels

Recept Brood met pijnboompitten

Recept Brood met pijnboompitten

Recept Groene curry stoofpot

Recept Groene curry stoofpot

Naan met gepofte knoflook

Naan met gepofte knoflook

Recept Koolhydraatarme lasagne met pompoen

Recept Koolhydraatarme lasagne met pompoen

Cakerecept Kaneelcake

Cakerecept Kaneelcake

Gepocheerde kip met harissayoghurt en kikkererwtensalade

Gepocheerde kip met harissayoghurt en kikkererwtensalade




Wat eten we vandaag?

  • koolhydraatarme recepten
  • gezonde recepten
  • leuke recepten
  • makkelijke recepten
  • vegetarische recepten

Footer

Instagram

  • 21 years together! I love you!! ❤️❤️❤️❤️
  • Avondmaaltijd van gisteravond. Griekse pita met salade en geroosterde runderworstjes. En uiteraard met tzatziki. Can’t live without it! Link in bio. 
#foodie #delicious #foodblog #greecefood #worst #meat #foodpics #greeksalad #makkelijkemaaltijd
  • Epic hamburger day!!! Cheddar, gebakken ui, tomaat en een gebakken ei on top! Dit is echt the bomb! Link in bio. 
#delicious #hamburger #meat #epicburger #foodie #foodpics #foodblog #cheatday #americanfood #junkfood
  • Mmmmm! Een bagel met een hamburger, mozzarella, pesto en tomaat. Life ain’t get any better! Link in bio. 
#burger #foodie #foodpics #meat #bagel #italianfood #delicious #italiaansekeuken
  • Spies van ossenhaas! Bij @devierbroers ! Moet kunnen op maandag! #meat #ossenhaas #bbq #uiteten #rund # foodblog #foodpics
  • Deze koolhydraatarme hartige taart is perfect voor skinny dagen. Heel makkelijk en lekker vega. Link in bio. 
#vegetarianrecipes #koolhydraatarmerecepten #ei #makkelijkemaaltijd #foodblog #foodpics #foodie #vegetarisch #healthyfood
  • Met dit lenteweer wil ik heerlijk buiten eten. Deze carpaccio van tonijn is heel makkelijk klaar te maken en super lekker. Link in bio. 
#makkelijkemaaltijd #foodie #foodpics #foodblog #carpaccio #tuna #tonijncarpaccio #koolhydraatarmerecepten #koolhydraatarm

Offline ben ik Yvette Jaarsma en verslaafd aan lekker eten en drinken. Dagelijks sta ik in de keuken om recepten te testen en verslind food magazines en kookboeken op zoek naar inspiratie. Lees verder…

mytaste.nl

Ook interessant:

  • Paella recept
  • Cake recept
  • Pannenkoeken recept
  • Pompoensoep recept
  • Salade geitenkaas
  • Zandkoekjes

Ingrediënten

Appel Balsamicoazijn Basilicum Bloem Bosui Boter Champignons Chilipoeder Citroen Citroensap Ei Feta Garnaal Gember Griekse Yoghurt Groentebouillon Honing Kip Knoflook Komkommer Koriander Kristalsuiker Lente-ui Limoen Melk Mosterd Olijfolie Oregano Paprika Paprikapoeder Parmezaan Peterselie Rode Peper Rode Ui Rundergehakt Sjalot Sojasaus Tomaat Ui Vissaus Walnoot Witte Ui Witte Wijn Wortel Zonnebloemolie

Contact gegevens

Over mij

Adverteren

Contact

Site index

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.