Leuke recept witlof met rookvlees en kaas
Iedereen kent denk ik wel de klassieker witlof met ham en kaas uit de oven. Dit was namelijk al een hit in de jaren zeventig. En heel eerlijk gezegd is de populariteit van dit gerecht nog altijd niet veranderd.
Dampende ovenschotel vol met witlof
Niets geeft toch een tevredener gevoel dan een dampende ovenschotel na een dag hard werken en lange files? Ik kan mij er ’s morgens al op verheugen om in mijn avondkloffie (Lees: oud joggingpak) op de bank te ploffen met comfort food. En je kunt zeggen van deze witlofschotel met rookvlees wat je wilt… Comfy is ie zeker.
Rookvlees als vervanger voor ham
Als je mij een beetje kent dan weet je ook dat ik geen varkensvlees eet. Niet uit principe, maar echt omdat het mij niet kan bekoren. Ik houd gewoon niet van de smaak van varkensvlees. Tja, dan is de good old witlofschotel met ham en kaas dus geen optie. Rookvlees is echt een hele goede vervanger. Het vlees is uiteraard licht gezouten en smaakt dus perfect bij het romige van de kaassaus. Ik heb in dit recept gekozen voor een traditionele kaassaus in plaats van plakken kaas. Heb jij echter geen zin in extra werk, gebruik gerust kant en klare plakken belegen kaas. Mocht jij echter meer zin hebben in ham, dan vervang je het rookvlees gerust door plakken ham. Of gebruik eens plakken salami! Ook heel leuk om eens mee te experimenteren.
Serveer er aardappelpuree bij en een frisse groene salade.
Wil je meer comfort food voor ’s avonds op de bank? Deze koolhydraatarme lasagne van pompoen is in een mum van tijd schoon op.
Wat is jullie favoriete ovenschotel? Laat het me weten in de comments!
- 4 stronken witlof
- 8 plakken rookvlees (of ham)
- 20 gram boter
- 20 gram bloem
- 250 ml melk
- 100 gram geraspte kaas
- Peper
- Zout
- Verwarm de oven op 180 graden
- Kook de witlof in 10 minuten gaar
- Haal uit de pan en laat uitlekken op een schone theedoek
- Knijp er dan met je handen zoveel mogelijk vocht uit
- Snij de onderkant van de witlof er af
- Halveer de witlof en wikkel om elke helft een plak rookvlees (of ham)
- Leg de witlof in een ovenschaal
- Smelt de boter in een steelpan
- Voeg dan de bloem toe en klop op laag vuur met een garde deze twee ingrediënten door elkaar
- Blijf circa 3 minuten kloppen (nu is de bloem aan het garen)
- Voeg dan beetje bij beetje de melk toe terwijl je blijft kloppen tot je een egale saus hebt
- Breng aan de kook en zet het vuur dan wederom laag
- Voeg dan 75 gram kaas toe en blijf kloppen tot alle kaas gesmolten is
- Breng op smaak met zout en peper
- Giet de saus over de witlof
- Strooi de overige 25 gram kaas over de ovenschotel
- Zet 25 minuten in de oven
- Zet de oven dan op grillstand
- Zet de witlof nog een paar minuten onder de gril tot de kaas een mooi bruin korstje heeft
- Serveer met aardappelpuree en een frisse groene salade
Geef een reactie