Was het nu 1 kilo zout of 1 gram?
Ik kook bijna altijd op gevoel. Natuurlijk houd ik me ook wel eens aan een recept, maar meestal ontstaat er tijdens het koken mijn ‘eigen’ gerecht en dus ‘eigen’ recept. Eigenlijk moet ik het dan direct opschrijven want achteraf is dat veel moeilijker. Daarom vind ik het ook zo leuk, lieve lezers, dat jullie mijn recepten namaken en positieve feedback geven. Daar word ik altijd erg blij van. Maar goed, het gerecht van vandaag. Ik wilde kebabs maken van entrecote. Ik had namelijk een recept gevonden waarin de kok het vlees in de oven bereidde. Dat leek mij, met de gedachte aan een smetteloze keuken, ook wel wat. De marinade bedacht ik zelf en smeerde het vlees er goed mee in. Nachtje intrekken en aan een spies rijgen. So far so good. Maar nu komt het. Volgens het recept moest ik ze afgedekt 20 minuten op 220 graden roosteren en daarna onafgedekt nog eens 10 minuten op 180 graden. Ik vond de hoge temperatuur wel wat vreemd, maar hey, deze beste man zou het vast getest hebben. Nou, ik weet niet wat hij gedaan heeft voordat dit recept in zijn kookboek kwam, maar het was grandioos mislukt. Mijn schoenzolen zijn malser dan deze verschrompelde stukken vlees. De mister en ik probeerden dapper een stuk kebab, maar gooide halverwege de spies de handdoek in de ring. Gelukkig had ik nog stukken vlees over en besloot ik om mijn eigen instinct te volgen. En met succes. Dus vergeet 30 minuten, en lees onderstaand het recept runderkebab met yoghurtsaus voor de bbq.
- 750 gram dikke stukken entrecote
- 60 ml zonnebloemolie
- 1 rode paprika, in stukjes gesneden
- 2 rode uien, elk in achten gesneden
- 24 kleine champignons
- 110 ml magere yoghurt
- 3 el ui, fijngehakt
- 1 el water
- 2 tl zout
- 2 tl maanzaad
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl gemberpoeder
- 4 tl korianderpoeder
- 2 tl kurkumapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl cayennepeper
- 8 el Turkse yoghurt
- sap van 1 citroen
- 1 el maanzaad
- 1 el gedroogde munt
- Snijd de entrecote in blokjes van 4 cm dik
- Giet er kokend water op en laat 5 minuten staan
- Giet goed af en doe het vlees in een schone kom
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een andere kom en hussel het vlees door de marinade
- Laat een nacht marineren in de koelkast
- Rijg dan het vlees om en om met de stukken ui, champignons en stukjes paprika aan acht spiezen
- Rooster de kebabs boven gloeiend houtskool op de bbq tot het vlees bruin en gaar is
- Bestrijk ze tijdens het roosteren regelmatig met marinade en olie
- Serveer met de saus en Turks brood
Geef een reactie