Anonieme Roti
In mijn studententijd was ik verslaafd aan roti. Die Surinaamse pannenkoek at ik ongeveer vijf keer per week en de andere twee dagen moest ik mij echt beheersen om niet alsnog naar de Suri te fietsen. Ik probeerde nog wel een beetje te roeleren tussen de toko’s die de stad rijk was, maar op een gegeven moment was ik toch echt niet meer anoniem. Voordat ik een stap over de drempel had gezet, gooide zij bij wijze van spreken al die roti in de oven. Met het warme pakketje fietste ik dan in volle vaart naar mijn studentenkamer waar het grote smikkelen begon. Toen ik laatst op een zak bakkeljauw stuitte kreeg ik weer helemaal zin in een Surinaamse prak. En aangezien je een afgekickte alcoholist ook geen kersenbonbonnetje geeft, kon ik dan ook maar beter wegblijven van de roti. Daarom vandaag het recept voor een broodje bakkeljauw. Zonder roti, maar met kousenband. Eet ze!
- 500 gram bakkeljauw
- 2 el tomatenpuree
- 2 tomaten
- 1 grote witte ui
- 1 rode ui
- Stuk komkommer
- ½ limoen
- Snuf suiker
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- Handvol gehakte selderij
- 4 witte puntjes
- Kousenband of sperziebonen
- Kook de bakkeljauw ongeveer 15 minuten om de vis te ontzouten
- Spoel vervolgens goed af in een vergiet onder de kraan
- ‘Pluk’ de vis vervolgens uit elkaar
- Snijd de ui en tomaat in kleine blokjes
- Hak de selderij en teentjes knoflook fijn
- Hak de rode peper fijn (verwijder eventueel de pitjes en zaadlijsten)
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de ui, peper en knoflook even kort aan
- Na een minuut voeg je de tomatenblokjes- en puree toe. Snuf suiker erbij en even goed roeren, zachtjes laten sudderen
- Voeg nu de bakkeljauw toe
- Roer goed door en knijp een halve limoen er boven uit
- Leg een deksel op de pan en zet het vuur laag
- Laat 10 minuten stoven
- Snijd een Surinaams wit puntbroodje, of een wit broodje doormidden
- Schep de bakkeljauw in het brood
- Garneer met schijfjes komkommer en rode ui
- Lekker met kousenband of sperziebonen
Geef een reactie