Thaise gehaktballetjes
Zelf ben ik dus dol op gehaktballen. Lekker met een flinke dot mosterd en happen maar! Meneer CurlsCulinair at vroeger als kind bijna elke dag een bal gehakt. Nou ja, dat is misschien iets wat overdreven, maar vaak was het wel!
Geen traditionele gehakbal
Eigenlijk heb ik al heel lang geen traditionele gehaktbal meer op tafel gezet. Ook vandaag koos ik voor deze Thaise variant op de oerHollandse bal gehakt. Lekker met gember, knoflook en ui en currypasta er in. Ik vormde er ballen zo groot als een walnoot van. Dan zijn het meer snackballen die je bij de borrel kunt serveren. Je kunt ze dus ook groter maken als je dat liever wilt. Ik vind het echter wel een leuke afwisseling op de worst met kaasplank.
Variaties
Je kunt de currypasta eventueel vervangen door hoisinsaus voor Chinese gehaktballetjes. Serveer er lekker veel chilisaus bij om de ballen in te dippen. Zonder saus geen feest toch! Is het bij jou wel elke woensdag gehaktdag? Maak dan eens spaghetti met gehaktballetjes of gehaktballen met mosterdjus.
- 300 gram rundergehakt
- 1 el rode curry pasta
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 10 cm geschilde gember, fijngehakt
- 1 sjalot, fijgehakt
- 1 ei
- 1 tl korianderzaad
- 2 lente-uitjes, in ringen gesneden
- Zonnebloemolie
- Chilisaus
- Meng het gehakt met het ei, curry pasta, knoflook, gember, sjalot en korianderzaad
- Vorm er ballen zo groot als een walnoot van
- Zet 30 minuten in de koelkast om op te stijven
- Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in circa 5 minuten rondom bruin
- Voeg de lente-ui toe en bak nog even mee
- Leg de gehaktballetjes in een kom en bestrooi met de lente-ui
- Serveer met de chilisaus
MMMM! Echt super lekker! Ga ik vaker maken.