El Mar de Atun
Als ik aan Spanje denk dan komt vaak als eerste de gedachte aan de costa’s bij me op. Elk jaar worden de Costa Brava en Costa del Sol in de zomer overspoeld door hitsige pubers en in de winter door naar appelstroop geurende bejaarden. Je begrijpt dat Broodje van Kootje en Ad Patat daar dan ook de culinaire dienst uitmaken. Maar Spanje is zoveel meer dan dat. Goudgele paella, sappige feloranje sinaasappels, olijven zo groot als knikkers en door de zon gestoofde tomaten maken deel uit van de culinaire erfenis van de Spanjaarden. Elk deel van het schiereiland heeft zijn eigen regionale keuken met specialiteiten. Vandaag een gerecht met tonijn. Deze vis komt veel voor in de wateren voor de zuidkust. De zee in de buurt van de plaatst Cadiz staat dan ook bekend als El Mar de Atun, oftewel, de Tonijnzee. Tonijn is een stevige vis die in deze dish bereid wordt als biefstuk met sinaasappel en ansjovis. Atun asado con naranja y anchoas. Alleen de naam al doet me watertanden. Lekker met gestoofde venkel of een gebakken aardappeltje.
- 2 stukken tonijn van 150 gram
- 100 ml vers sinaasappelsap
- 2 el olijfolie
- 1 blikje ansjovis op olie
- Snuf chilipoeder
- Snuf zwarte peper
- 2 venkelknollen
- 100 ml witte wijn
- Snijd de ansjovis in grove stukken en bewaar de olie
- Voeg het sinaasappelsap, de ansjovis plus de olie, chilipoeder, zwarte peper en 1 eetlepel olijfolie in een niet metalen kom.
- Leg daar de tonijn stukken bij en marineer minimaal twee uur in de koelkast
- Draai af en toe om
- Schaaf of snijd de venkelknollen in dunne repen
- Verhit de andere eetlepel olie in een wok of hapjespan
- Roerbak de venkel circa drie minuten
- Voeg dan de wijn toe en bak nog drie/vier minuten totdat alle wijn verdampt is
- Haal de tonijn uit de marinade
- Maak van de overgebleven marinade een saus door het mengsel te verhitten in een steelpan
- Goed roeren en aan de kook brengen
- Daarna nog een paar minuten zacht koken
- Verhit ondertussen een grillpan op hoog vuur
- Gril als de pan zeer heet is de tonijn circa 1/1.5 minuut per kant (ligt aan de dikte van het stuk dat je hebt)
- Wikkel losjes in aluminiumfolie
- Leg de venkel op een bord
- Leg de tonijn op de venkel
- Besprenkel met de saus
- Zet de resterende saus in een sauskom op tafel
Geef een reactie