• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Foodblog CurlsCulinair

kook, proef, eet en smul | Recepten met en twist

  • Home
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Meer over…
    • Ingrediënten zoeken
    • Kookboeken en meer
    • Koolhydraatarme recepten
    • Gezonde recepten
    • Leuke recepten
    • Vegetarische recepten
    • Makkelijke recepten
    • Over mij
  • Nav Social Menu

Home » Hoofdgerechten » Tonijn met polenta en basilicumsaus

Tonijn met polenta en basilicumsaus

17 maart 2016 By Yvette Jaarsma Leave a Comment

Tonijn met polenta en basilicumsaus

Groter stuk dan je buurman

Polenta is een klassiek Noord-Italiaans gerecht dat tot voor kort, bij gebrek aan beter, alleen door het arme plebs werd gegeten. Dat is nu wel anders. Polenta, dames en heren is inmiddels helemaal hipster en culinair verantwoord. En wat menig van jullie vast niet weten is dat polenta een van de weinige wetenschappelijk bewezen afrodisiacum is. Oftewel, een garantie voor een spannend avondje tussen de lakens. Toch klinkt een puree van maismeel en water mij nou niet gelijk erg erotisch in de oren, maar je eet polenta, net als pasta, nooit alleen. It’s all in the combination baby! Dus ik kocht een mooi stuk zachtroze tonijn en maakte er, meer Italiaans kan het bijna niet, een saus van basilicum bij. Het gerecht van tonijn met polenta was helemaal in balans. De rosé gebakken tonijn paste perfect bij de gegrilde polenta. De fluwelen saus maakte het huwelijk compleet. De spanning aan tafel liep hoog op… er was namelijk nog een restje polenta. Daar moest om gestreden worden. Dat de mister won mag wel duidelijk zijn, de liefde van de man gaat nog altijd eerst door de maag.

Tonijn met polenta en basilicumsaus
 
Bewaar Print
Voorbereiding
10 minuten
Bereiding
40 minuten
Totaal
50 minuten
 
Een rosé gebakken tonijn is een heerlijke combinatie met gegrilde polenta en een fluwelen saus van basilicum. Echt een Italiaans gerecht dat heerlijk smakken met een frisse groene salade.
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Aantal personen: 2
Ingrediënten
Vis
  • 1 mooi stuk tonijn van 250 gram (vraag je visboer)
Gegrilde polenta
  • 100 gram polenta
  • 400 ml water
  • 2 el parmezaanse kaas
  • Peper
  • Zout
Basilicumsaus
  • 2 grote handen basilicumblaadjes
  • 4 el crème fraiche
  • 1 el citroensap
  • Peper
  • Zout
Geroosterde sjalotten
  • 6 sjalotjes, gepeld
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 tl olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn
Bereidingswijze
Gegrilde polenta
  1. Breng in een ruime pan 400 ml water aan de kook
  2. Voeg dan beetje voor beetje de polenta toe
  3. Roer met een houten lepel goed zodat je geen klonten krijgt
  4. Zet het vuur zacht en blijf 15 minuten goed roeren
  5. Voeg de parmezaanse kaas en een flinke snuf zout en peper toe
  6. Roer nog een keer goed door tot de kaas gesmolten is
  7. Leg een vel bakpapier op een bakplaat
  8. Stort de polenta op de bakplaat en smeer uit tot een plak van 2.5 cm dik
  9. Zet een uur weg in de koelkast om op te stijven
  10. Zet de ovengrill aan
  11. Rasp eventueel nog wat parmezaanse kaas over de polenta
  12. Zet 10 minuten onder de hete grill totdat er een mooi knapperig korstje ontstaat
  13. Snijd in mooie plakken
Basilicumsaus
  1. Doe de blaadjes in een hoge kom en voeg de crème fraiche en citroensap en een flinke snuf peper en zout toe
  2. Mix met een staafmixer tot gladde saus
  3. Giet de saus in een steelpan en verwarm 5 minuten op zacht vuur
Tonijn
  1. Wrijf het stuk tonijn goed in met olijfolie
  2. Verhit een koekenpan met anti aanbaklaag
  3. Schroei de tonijn aan alle vier de kanten 1 minuut bruin
  4. Snijd daarna in mooie plakken
  5. Verdeel de polenta samen met tonijn over twee borden
  6. Leg op elk bord 3 sjalotjes
  7. Druppel er wat saus omheen
  8. Geef de rest van de saus er aan tafel bij
Geroosterde sjalotten
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Leg de sjalotjes in een ovenschaal en doe de bruine basterdsuiker, olie, balsamico azijn er bij en meng goed met de sjalotjes
  3. Zet de schaal 40 minuten in de oven
3.5.3208

Delen

  • WhatsApp
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr
  • E-mail

Gerelateerd

Filed Under: Hoofdgerechten, Italiaanse recepten, Leuke recepten Tagged With: Balsamicoazijn, Basilicum, Basterdsuiker, Citroensap, Crème Fraiche, Olijfolie, Parmezaan, Polenta, Sjalot, Tonijn

Zoeken

Previous Post: « Regenboogforel met maispuree en sinaasappelsaus
Next Post: Inktvis met ketjap en paksoi »

Reader Interactions

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel het recept:  

Primary Sidebar

Yvette is CurlsCulinair

Foodblog zonder saaie recept beschrijvingen. Het is mijn ontdekkingsreis naar nieuwe of vergeten ingrediënten en diverse kooktechnieken. Hier deel ik de hoogte- en dieptepunten in mijn keuken.
Meer over mij..




Kijk ook eens naar deze CurlsCulinair recepten

Paprikagelei met Forel en knoflookschuim

Paprikagelei met Forel en knoflookschuim

Recept Tajine met wortel en abrikoos

Recept Tajine met wortel en abrikoos

Recept Frikadel Pan

Recept Frikadel Pan

Linzen met wortel en worst

Linzen met wortel en worst

Recept Tartaartje met champignons

Recept Tartaartje met champignons

Flan van parmezaan met room

Recept Flan van parmezaan met room

Muffins met champignon en parmezaan

Recept Muffins met champignon en parmezaan

Paprika met kip en komijnekaas

Paprika met kip en komijnekaas

Kiprecepten Kip in gorgonzola met tomatensaus

Kiprecepten Kip in gorgonzola met tomatensaus

Recept Aardbeiensmoothie

Recept Aardbeiensmoothie




Wat eten we vandaag?

  • koolhydraatarme recepten
  • gezonde recepten
  • leuke recepten
  • makkelijke recepten
  • vegetarische recepten

Footer

Instagram

  • 21 years together! I love you!! ❤️❤️❤️❤️
  • Avondmaaltijd van gisteravond. Griekse pita met salade en geroosterde runderworstjes. En uiteraard met tzatziki. Can’t live without it! Link in bio. 
#foodie #delicious #foodblog #greecefood #worst #meat #foodpics #greeksalad #makkelijkemaaltijd
  • Epic hamburger day!!! Cheddar, gebakken ui, tomaat en een gebakken ei on top! Dit is echt the bomb! Link in bio. 
#delicious #hamburger #meat #epicburger #foodie #foodpics #foodblog #cheatday #americanfood #junkfood
  • Mmmmm! Een bagel met een hamburger, mozzarella, pesto en tomaat. Life ain’t get any better! Link in bio. 
#burger #foodie #foodpics #meat #bagel #italianfood #delicious #italiaansekeuken
  • Spies van ossenhaas! Bij @devierbroers ! Moet kunnen op maandag! #meat #ossenhaas #bbq #uiteten #rund # foodblog #foodpics
  • Deze koolhydraatarme hartige taart is perfect voor skinny dagen. Heel makkelijk en lekker vega. Link in bio. 
#vegetarianrecipes #koolhydraatarmerecepten #ei #makkelijkemaaltijd #foodblog #foodpics #foodie #vegetarisch #healthyfood
  • Met dit lenteweer wil ik heerlijk buiten eten. Deze carpaccio van tonijn is heel makkelijk klaar te maken en super lekker. Link in bio. 
#makkelijkemaaltijd #foodie #foodpics #foodblog #carpaccio #tuna #tonijncarpaccio #koolhydraatarmerecepten #koolhydraatarm

Offline ben ik Yvette Jaarsma en verslaafd aan lekker eten en drinken. Dagelijks sta ik in de keuken om recepten te testen en verslind food magazines en kookboeken op zoek naar inspiratie. Lees verder…

mytaste.nl

Ook interessant:

  • Paella recept
  • Cake recept
  • Pannenkoeken recept
  • Pompoensoep recept
  • Salade geitenkaas
  • Zandkoekjes

Ingrediënten

Appel Balsamicoazijn Basilicum Bloem Bosui Boter Champignons Chilipoeder Citroen Citroensap Ei Feta Garnaal Gember Griekse Yoghurt Groentebouillon Honing Kip Knoflook Komkommer Koriander Kristalsuiker Lente-ui Limoen Melk Mosterd Olijfolie Oregano Paprika Paprikapoeder Parmezaan Peterselie Rode Peper Rode Ui Rundergehakt Sjalot Sojasaus Tomaat Ui Vissaus Walnoot Witte Ui Witte Wijn Wortel Zonnebloemolie

Contact gegevens

Over mij

Adverteren

Contact

Site index

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.