Groter stuk dan je buurman
Polenta is een klassiek Noord-Italiaans gerecht dat tot voor kort, bij gebrek aan beter, alleen door het arme plebs werd gegeten. Dat is nu wel anders. Polenta, dames en heren is inmiddels helemaal hipster en culinair verantwoord. En wat menig van jullie vast niet weten is dat polenta een van de weinige wetenschappelijk bewezen afrodisiacum is. Oftewel, een garantie voor een spannend avondje tussen de lakens. Toch klinkt een puree van maismeel en water mij nou niet gelijk erg erotisch in de oren, maar je eet polenta, net als pasta, nooit alleen. It’s all in the combination baby! Dus ik kocht een mooi stuk zachtroze tonijn en maakte er, meer Italiaans kan het bijna niet, een saus van basilicum bij. Het gerecht van tonijn met polenta was helemaal in balans. De rosé gebakken tonijn paste perfect bij de gegrilde polenta. De fluwelen saus maakte het huwelijk compleet. De spanning aan tafel liep hoog op… er was namelijk nog een restje polenta. Daar moest om gestreden worden. Dat de mister won mag wel duidelijk zijn, de liefde van de man gaat nog altijd eerst door de maag.
- 1 mooi stuk tonijn van 250 gram (vraag je visboer)
- 100 gram polenta
- 400 ml water
- 2 el parmezaanse kaas
- Peper
- Zout
- 2 grote handen basilicumblaadjes
- 4 el crème fraiche
- 1 el citroensap
- Peper
- Zout
- 6 sjalotjes, gepeld
- 1 tl bruine basterdsuiker
- 1 tl olijfolie
- 2 el balsamicoazijn
- Breng in een ruime pan 400 ml water aan de kook
- Voeg dan beetje voor beetje de polenta toe
- Roer met een houten lepel goed zodat je geen klonten krijgt
- Zet het vuur zacht en blijf 15 minuten goed roeren
- Voeg de parmezaanse kaas en een flinke snuf zout en peper toe
- Roer nog een keer goed door tot de kaas gesmolten is
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat
- Stort de polenta op de bakplaat en smeer uit tot een plak van 2.5 cm dik
- Zet een uur weg in de koelkast om op te stijven
- Zet de ovengrill aan
- Rasp eventueel nog wat parmezaanse kaas over de polenta
- Zet 10 minuten onder de hete grill totdat er een mooi knapperig korstje ontstaat
- Snijd in mooie plakken
- Doe de blaadjes in een hoge kom en voeg de crème fraiche en citroensap en een flinke snuf peper en zout toe
- Mix met een staafmixer tot gladde saus
- Giet de saus in een steelpan en verwarm 5 minuten op zacht vuur
- Wrijf het stuk tonijn goed in met olijfolie
- Verhit een koekenpan met anti aanbaklaag
- Schroei de tonijn aan alle vier de kanten 1 minuut bruin
- Snijd daarna in mooie plakken
- Verdeel de polenta samen met tonijn over twee borden
- Leg op elk bord 3 sjalotjes
- Druppel er wat saus omheen
- Geef de rest van de saus er aan tafel bij
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Leg de sjalotjes in een ovenschaal en doe de bruine basterdsuiker, olie, balsamico azijn er bij en meng goed met de sjalotjes
- Zet de schaal 40 minuten in de oven
Geef een reactie