Troostvoedsel
Pizza is toch wel het ultieme troostvoedsel als je weer eens zo’n dag hebt. Je weet wel, zo’n dag dat alles misgaat. Je voelt het al als je ’s ochtends uit bed stapt. Je hebt niks om aan te trekken, je haar is getransformeerd tot coupe warboel en je laat je broodje op de grond vallen, natuurlijk met de jam kant naar beneden. De rest van de dag is het niet veel beter. Files, gezeur van je baas, een koffievlek op je trui, vergeten dat ene bestand te backuppen zodat je morgen alles opnieuw kunt schrijven…you get my point. Na zo’n desastreuze dag wil je nog maar een ding doen: NAAR HUIS. Joggingbroek, sloffen en een heerlijke feel good movie…check. En daar past een pizza als avondmaal nu eenmaal het beste bij. Deze Turkse pizza’s kun je de dag van te voren al maken of zelfs een week van te voren (moet je ze wel even invriezen). Even opwarmen in de magnetron en je kunt languit op de bank neerploffen. Gewoon lekker met je handen eten. De afwas komt morgen wel.
- 250 gr bloem
- ½ zakje (3,5 gr) gedroogde gist
- ½ el Turkse yoghurt
- 1 el zonnebloemolie
- Snuf zout
- 133 gr lauwwarm water (nauwkeurig ik weet het)
- 175 gr rundergehakt
- 1 ui
- ½ rode paprika
- 1 groene peper
- 2 tomaten
- 1 el tomatenpuree
- ½ el paprikapuree (bij Islamitische winkel)
- 1 scheut zonnebloemolie
- 1 tl zout
- ½ tl peper
- 1 el chilipoeder
- Zak rucola
- Sap van ½ citroen
- Meng de bloem met de gist en voeg het lauwwarme water, yoghurt en zonnebloemolie door.
- Kneed goed door en voeg dan het zout toe.
- Is de pizza na 5 minuten nog erg plakkerig voeg dan wat bloem toe, blijft het korrelig voeg dan nog wat water toe.
- Speel zelf met de juiste verhouding qua structuur.
- Vet een kom licht in met wat zonnebloemolie en leg de bol deeg hierin.
- Draai het deeg om en rond zodat al het deeg licht ingevet is, dek de kom af met een deksel en laat het deeg (op kamertemperatuur) anderhalf uur rijzen.
- Snijd de ui, paprika, peper en tomaten heel fijn of gebruik een keukenmachine.
- Meng de groenten met het gehakt en voeg ook de tomaten- en peperpuree, de zonnebloemolie en zout, peper en chilipeper toe.
- Goed doorroeren met een lepel zodat het een ‚smeerbaar’ mengsel wordt.
- Laat het gehakt/groentenmengsel buiten de koelkast, dan is het beter smeerbaar dan wanneer het gehakt heel koud is.
- Zet een pan met deksel op het fornuis en pak twee schone theedoeken.
- Strooi ruim bloem op het aanrecht en rol het eerst bolletje deeg uit tot een ronde plak deeg die in je pan past.
- Het deeg moet redelijk dun worden uitgerold
- Pas op dat je het niet te dun uitrolt, dan gaat het scheuren
- Smeer er daarna met een lepel wat van het gehaktmengsel (ongeveer anderhalve eetlepel) op.
- Smeer dit dun uit
- Vouw het dubbel en leg in de koekenpan, waar je de pizza weer openklapt
- Bak de pizza op middelhoog vuur met deksel op de pan in circa vier minuten bruin (Zorg wel dat de onderzijde niet verbrand)
- Als de pizza gaar is (en het gehakt bruin) neem uit de pan en leg op de schone theedoek
- Leg de tweede schone theedoek daar boven op.
- Herhaal dit proces tot alle pizza gebakken zijn
- Serveer een groene salade aangemaakt met citroensap, scheut olijfolie en een snuf zout
Geef een reactie