Vuurdoop
Gisteren vond mijn culinaire vuurdoop van het eten van een escargot plaats. Of om het op z’n plat Nederlands te zeggen, de goede huis- en tuinslak. Ze lonkten me al een tijdje toe vanuit de koeling van de plaatselijke c1000. M bestelde het al regelmatig met klassiek kruidenboter in zo’n schattig rond bordje met dito vorkje als het in een restaurant op de kaart prijkte. Maar iets hield mij altijd tegen om ook zelf zo’n portie weekdieren (want dat zijn het) te bestellen. De hele dag was ik al lichtelijk zenuwachtig en zo rond zeven uur besloot ik dat het nu maar eens moest gebeuren. De oven ging aan op 200 graden en de verpakking beloofde heerlijke gegaarde slakjes in kruidenboter na acht minuten in het midden van de oven. En ja hoor, na acht minuten pruttelde de boter en werd mijn reukorgaan aangenaam geprikkeld. The moment of truth… Ik presenteerde ze mooi op de borden met hier een daar een druppel kruidenvocht. Klein vorkje erbij en mijn ontmaagding was begonnen. Het begon al goed, met geen mogelijkheid liet de voormalige kruiper zich uit zijn huisje verwijderen. Na veel gepeuter kwam daar dan eindelijk iets uit wat nog het meest leek op een oud stuk uitgekauwde kauwgum die al maanden lag te rotten in de vuilnisbak. “Niet kijken, gewoon opeten”, riep M nog, maar het was al te laat. Een lichtelijke golf van misselijkheid overspoelde mij, maar een echte culinair expert laat zich niet zo makkelijk verslaan. Manmoedig liet ik ‘m in de keel glijden. Na een paar keer kauwen werd mijn misselijkheid er niet beter op. Toch een tweede geprobeerd. Maar nee. Het werd 1-0 voor de slak. Ik ben verslagen, voor mij geen slakken meer, of ze nu Hollands zijn of Frans. Ik ga aan de Spaanse mossel, lijkt me een beter idee.
- 2 kilo mosselen
- 1 blik tomaten op sap
- 2 el chilipoeder (mag natuurlijk minder)
- 4 tenen knoflook fijngehakt
- 2 rode uien gesnipperd
- Peper
- Zout
- 2 el paprikapuree (te koop bij Islamitische winkel)
- Goede scheut witte wijn of sherry
- 1 citroen
- Handvol peterselie
- Verhit 2 el olijfolie in een pan en smoor de knoflook en ui in 5 minuten zacht
- Voeg de tomatenblokjes toe en schep goed om
- Voeg het chilipoeder, de paprikapuree en zout en peper toe
- Giet er een goede scheut wijn of sherry bij
- Doe de deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes pruttelen
- Kijk tussendoor wel of de saus niet te droog wordt
- Zo ja, giet er dan een beetje warm water bij
- Kook de mosselen in een ander pan klaar. Ze zijn goed als alle schelpen open staan.
- Verdeel over vier borden en giet iets van het mosselvocht in de saus.
- Roer nog 1 keer door
- Giet de saus over de mosselen
- Garneer met peterselie
- Geef er een kwart citroen bij
Geef een reactie