Tip Culinair
Wellicht dat ik door het schrijven van deze blog mijn kans op de titel van Masterchef voorgoed verspeel, maar eigenwijs als ik ben, vertel ik het jullie toch. Maar voordat ik op de zaken vooruit loop, moet ik eerst iets bekennen. Naast mijn Groupon verslaving, heb ik ook een lichtelijke zwak voor tijdschriften. En dan met name kooktijdschriften. De delicious, Elle Eten en Foodies liggen dan ook netjes in stapels in de huiskamer, op zolder en sinds kort ook in de gang. Want toen ik ontdekte dat de delicious vroeger de Tip Culinair heette, kocht ik op Marktplaats een shitload aan nieuw culinair voer. En dan heb ik het niet over een lullig jaargangetje of twee, nee, onder het mom van als je het doet, doe het dan goed, ligt nu het gehele oeuvre vanaf 1985 tot en met 2006 te pronken onder het trapgat. En ik moet je zeggen… die huisvrouwen in 1985 hadden het zo slecht nog niet. Anno 2014 tel je in foodland niet meer mee als je niet tenminste twee soorten superfoods of quinoa in de keukenkast hebt staan en je alles veganistisch en het liefst ook nog raw bereidt. Nee, dan de huisvrouw in 1985! Zij maakte kennis met, jawel, de magnetron! Hele stukken vlees, vis en taarten werden uit deze nucleaire machine getoverd in de rubriek: koken uit de magnetron. Zo ook deze Hollandaisesaus uit de editie juni 1985. Nu had ik al een tijdje ruzie met dit culinaire hoogstandje, dus hoogste tijd om mijn revanche te halen. M keek me aan alsof ik gek was geworden toen ik drie eierdooiers met een eetlepel water en een halve eetlepel azijn in een kommetje klutste. 150 gram boter in een ander kommetje en hup die machine in om het te laten smelten. De gesmolten boter klop je vervolgens door de eierdooiers en dan doe je het goedje 30 seconden op 700 watt in de magnetron. Eruit halen en kloppen. Dan tien seconden verhitten en wederom kloppen. Dan vijf seconden en je raad het al, kloppen. En echt waar… Een prachtige, romige lichtgele Hollandaisesaus is je beloning. We zijn weer vriendjes, de Hollandaisesaus en ik…
- 4 zeebaarsfilet met huid
- 500 gram ongeschilde groene asperges (3 cm van de kont afgehaald)
- handje gepelde pistachenoten
- 3 eierdooiers
- 150 gram boter
- ½ eetlepel azijn en 1 eetlepel water
- olijfolie
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de asperges op aluminiumfolie op de bakplaat.
- Besprenkel de asperges met olijfolie en zout.
- Laat de asperges circa 15/20 minuten roosteren in de oven.
- Dep de zeebaarsfilets droog met keukenpapier en kerf de huidzijde met een scherp mes enkele malen in.
- Laat een anti-aanbak goed warm worden en giet er een eetlepel olijfolie in.
- Leg de zeebaarsfilets op de huidkant in de pan en hoor hoe de huid sist en lekker krokant wordt.
- Draai na circa 4 minuten de vis om en bak nog 1 a 2 minuten (ligt aan de dikte van je vis) op de velkant.
- Leg ze dan op keukenpapier om uit te lekken.
- Stamp de pistachenoten fijn in een vijzel.
- Leg op elk voorverwarmd bord een aantal asperges, de zeebaars met de huid naar boven en leg de pistachenoten op de filets.
- Schenk de Hollandaisesaus er omheen.
Geef een reactie