Guilty free pleasure
Toen ik laatst schreef dat je me alleen wakker mag maken voor ijs, heb ik stiekem gelogen. Want ik heb nog een guilty pleasure. En dat is kaas. Ik eet namelijk de hele dag door kaas. Op brood, bij de borrel en verwerkt in het eten, een echt kaasmeisje. Kilo’s kaas worden er per week in dit huishouden verslonden. Het lekkerst zijn die schimmelkazen. Je weet wel, van die blauwe stinkerds die bij wijze van spreken zo van je kaasplankje aflopen. Van vrienden kreeg ik eens een potje uienchutney uit Engeland cadeau. ”Past perfect als zoete tegenhanger bij het zoute van de kaas”, vertelden ze na hun reis. Dat potje was dan ook geen lang leven beschoren. Dus zelf aan de slag om het te evenaren. En dat is gelukt. Heerlijk zoet en kleverig deze homemade uienchutney. Serveer ‘m bij kaas of bij een goede biefstuk.
- 750 gram fijngesnipperde rode uien
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 50 gram kristalsuiker
- 100 ml appelazijn
- een scheutje balsamicoazijn
- 1 teen geperste knoflook
- een grote tl (grove) mosterd
- een snuf zout
- Olijfolie
- Bak de uien in een scheut olijfolie 10 minuten zachtjes in de pan
- Doe na 10 minuten de helft van de basterdsuiker bij de uien en zet het vuur hoog
- Bak de uien nog circa vijf minuten tot ze bruin en kleverig zijn
- Voeg nu de overige ingrediënten toe en roer goed door
- Zet het vuur laag en laat de chutney nog 20 minuten zachtjes borrelen
- Schep dan de chutney in een gesteriliseerde pot die je in de vaatwasser hebt gehad
- Laten afkoelen
Geef een reactie