Food hall
Na de food hallen in Amsterdam en Rotterdam moest ook Amersfoort er aan geloven. Als zelfs Deventer een food hall uit de grond gestampt heeft dan weet je dat er sprake is van een nieuwe hype in foodland. In het Amersfoortse centrum was er toch nog een klein koopgootje over waar de ene na de andere winkelier failliet ging, dus dat kon mooi als plaats van handeling fungeren. Enkele maanden na de grand opening bezocht ik met vrienden op een avond deze overdekte kantine. Want daar leek deze lange uitgestrekte ruimte nog het meest op. We kozen een strategische plek tussen de toiletten en de bar en bestelden vast een portie bitterballen. Er was heel wat te koop. Van good old patat en pizza tot hipster streetfood. Dat je na afloop stinkt als een bunzing van al die verschillende (frituur)luchtjes, is bijzaak. Daar moet je gewoon niet moeilijk over doen. Geïnspireerd op de kraam waar er iemand als een malle aardappels aan het vullen was met allerlei lekkere, maar niet zo gezonde toppings, bedacht ik dit gerecht. Een gepofte zoete aardappel met kip en koriander. Stressvrij, kans op mislukking nihil en bovenal geen nare luchtjes in huis.
- 2 zoete aardappels
- 2 kleine kipfilets
- 1 el sambal
- 2 el chilisaus
- 2 el honing
- 1 el citroensap
- 2 bosuitjes, in ringetjes gesneden
- 100 gram feta, verkruimeld
- 1 liter kippenbouillon
- Peper
- Zout
- Handvol fijngehakte koriander (optioneel)
- Verwarm de oven op 200 graden
- Boen de aardappels schoon en prik ze enkele malen in met een vork
- Wikkel ze elk in aluminiumfolie
- Leg ze op een bakplaat circa 70 minuten in de oven
- Verwarm de bouillon in een grote pan tot de bouillon kookt
- Leg de kipfilets in de pan en zet het vuur uit
- Laat 30 minuten pocheren in het vocht
- Giet de kip af en trek met twee vorken uit elkaar
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan of wok en roerbak de bosuitjes
- Voeg de uit elkaar getrokken kipfilet toe en schep goed door elkaar
- Doe de sambal, chilisaus, honing en citroensap in een kom en meng goed door elkaar tot een egale saus
- Voeg toe aan de kip in de pan en hussel door elkaar
- Voeg peper en zout naar smaak toe
- Haal de aardappels uit de oven en snijd ze in de lengte bijna doormidden
- Verdeel over iedere aardappel de helft van de kip en bosui
- Verkruimel er de feta over
- Bestrooi eventueel met koriander
Geef een reactie