Zalmbonbon
Ik weet het, de feestdagen liggen alweer een tijdje achter ons. Veel mensen zien januari dan ook als een depressieve maand. Het geld is op, de feestjes zijn over en goede voornemens zijn gesneuveld. Toch vind ik januari helemaal zo gek nog niet.
Heel nieuw jaar
Je hebt geen (kerst)stress meer, je hoeft je niet van diner naar diner te slepen en er is weer en heel nieuw jaar dat voor je ligt. Maak gewoon van januari ook eens een feestje. Sla bijvoorbeeld je slag in de uitverkoop of boek alvast die mooie vakantie die je wilt maken. Voorpret is immers nog altijd bijna de leukste pret.
Feest in de keuken
Ook in de keuken mag het nog best een feest zijn. Hoewel veel mensen deze maand op dieet zijn en somber op een wortel knagen, hoeft dat helemaal niet. Dit gerecht bevat namelijk helemaal geen ongezonde ingrediënten. Ricotta is laag in vetgehalte en de onverzadigde vetten van de zalm zijn alleen maar goed voor je. Ook bevat zalm veel omega 3 dat weer heel gezond is voor lijf en lederen.
Gezonde zalmbonbon
Je kunt natuurlijk ook kiezen om de ricotta te vervangen door roomkaas. Dat maakt het wel calorie rijker, maar geeft het wel een volle rijke smaak. Ricotta maakt het gerecht wat frisser en luchtiger. Ook lekker en gezond is dit recept van een zalmbonbon gevuld met een mousse van avocado en appel.
Je kunt ricotta trouwens ook heel goed bakken in de oven. Kijk maar eens op dit recept. Heel leuk om eens op tafel te zetten.
- 8 mooie plakken gerookte zalm
- 1 citroen
- 250 gram ricotta
- 5 el fijngehakte bieslook
- Zwarte peper uit de molen
- 3 el olijfolie
- Bekleed vier kleine schaaltjes (ramekins 8 cm in diameter) ruim met plastic folie
- Leg daarin twee plakken zalm elkaar overlappend in zodat het schaaltje helemaal rondom bedekt is
- Rasp de citroen en pers de citroen vervolgens uit
- Meng de ricotta met de bieslook, 1 a 2 eetlepels citroensap en ¾ van de citroenrasp
- Voeg peper naar smaak toe
- Schep het ricotta mengsel in de zalmbakje
- Vouw de zalm over het mengsel
- Vouw daarna de plastic folie over het schaaltje zodat de bonbon afgesloten is
- Zet weg in de koelkast voor minimaal een uur, maar mag ook de hele middag tot gebruik
- Meng 3 eetlepels olijfolie met 1 el gehakte bieslook en de resterende citroenrasp
- Leg op elk bord een zalmbonbon
- Besprenkel de olie rondom de bonbon
Geef een reactie