De smaak van Vietnam
Vandaag een lekkere herinnering aan Vietnam. De Vietnamese Bahn Bao.
Als mijn hoofd niet vastzat, dan zou ik ‘m soms geheid vergeten. Ik doe echt mijn best om alles te onthouden, maar er zijn van die dagen… Sleutels liggen dan niet op de plek waar ik ze toch echt die avond daarvoor heb neergelegd. Maar waar dan wel? Paraplu’s laat ik vaker wel dan niet eenzaam achter in een restaurant of cafe. En het kan gebeuren dat ik drie keer naar de supermarkt moet omdat ik steeds vergeet dat ene ingrediënt mee te nemen. Nou ja, wel goed voor de conditie, denk ik dan maar. Wat ik echter niet vergeet is de smaak van deze heerlijke broodjes toen ik op reis was in Vietnam.
Je kunt deze Vietnamese broodjes zelf maken (zie recept), maar voor wie daar geen zin in heeft, gaat naar de toko. Daar verkopen ze de broodjes diepgevroren en hoef je ze thuis alleen maar even te stomen. Je kunt ook kipgehakt nemen en op de zelfde manier bereiden als het rundergehakt. Of vul de broodjes eens met alleen groenten zoals taugé en de champignons.
Drink er een koud biertje bij en je hebt de smaak van Vietnam te pakken.
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 ml melk
- 75 gram suiker
- 300 gram rundergehakt
- 2 eieren
- Scheutje limoensap
- 2 el vissaus
- 1 el chilipoeder
- 50 gram champignons
- 1 teen knoflook
- 2 sjalotjes
- Los de suiker op in de melk
- Voeg het toe aan het zelfrijzend bakmeel en kneed tot een soepel plakkerige deeg
- Leg het deeg in een kom en dek af met een natte theedoek
- Laat op een warme plaats circa een uur rusten
- Kook de eieren in 8 minuten hard
- Giet af en dompel ze in koud water
- Pel daarna de schil af van de eieren en snijd elk ei in vier stukken
- Hak de teen knoflook fijn
- Snijd de sjalotjes fijn
- Giet wat olijfolie in een pan en bak de sjalotjes en knoflook even aan
- Voeg het gehakt toe en bak rul
- Snijd de champignons heel fijn
- Voeg toe en bak nog 2 minuten mee
- Voeg de vissaus, limoensap, chilipeper en gemalen zwarte peper toe
- Bestuif je aanrecht met bloem
- Verdeel het deeg in 8 balletjes
- Rol een balletje met behulp van een deegroller uit tot een ronde lap van circa 10/15 cm omvang
- Leg ⅛ deel van het gehakt op de deeglap
- Leg een kwart stuk ei op het gehakt
- Vouw het deeg dicht tot een mooie bal
- Keer om en leg met de vouwnaden op een stuk bakpapier
- Maak zo ook de andere 7 bapao's
- Stoom de bapao's in een stoommand in 20 minuten gaar
- Serveer met chilisaus
Geef een reactie