Koolhydraatarme lasagne met pompoen
Nu moeten jullie weten dat ik ovenschotels niet kan weerstaan. Het is zelfs zo erg dat ik echt het laatste restje uit de schaal schraap terwijl ik toch echt al twee keer opgeschept had. En vooral lasagne kan ik niet laten staan. Ik word heel onrustig als ik zie dat er nog over is. Klinkt jullie misschien raar in de oren, maar ik moet dan net zolang peuzelen tot het op is. Daarna moet ik dan uiteraard de broekriem een gaatje losser doen, want tja, de foodbaby in de vorm van lasagne is een feit.
Gemak dient de mens
Nu is dat natuurlijk helemaal niet erg. Lekker die schaal uitlikken is mijn devies. Wil je echter toch een beetje strak de kerstdagen in, dan kun je los gaan met deze koolhydraatarme versie van lasagne. Ik heb hier de deegbladen namelijk vervangen door bladen van pompoen. Nu kun je die heel tijdrovend zelf gaan snijden, maar ga gewoon naar de bekende supermarkt met het blauwe logo en je vind voorgesneden pompoen bladen in het koelvak. Gemak dient nog altijd de mens. Ik houd je echter niet tegen als je wel een pompoen te lijf wilt gaan. Dan snij je mooie rechthoeken uit een geschilde pompoen, net zo groot als de bekende deegbladen.
Champignons als vervanger van spinazie
Mocht je nu niet van spinazie houden, wat natuurlijk kan, vervang deze dan door 250 gram gesneden champignons. Of schil een paar wortels en snijd ze in stukjes en voeg toe aan de tomatensaus. Lasagne van plakken aubergine in plaats van pompoen is ook zeer gezond en koolhydraatarm.
Wil je meer groenten in je dagelijkse eetpatroon toevoegen? Maak eens deze steaks van bloemkool in plaats van een entrecote.
In deze cottage pie met kipgehakt vervang ik de traditionele aardappelpuree door pompoenpuree. Zo kom je wel aan de dagelijkse aanbevolen 200 gram groenten!
- 1 pak pompoen lasagnebladen(AH)
- 300 gram rundergehakt
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 el tomatenpuree
- 2 middelgrote uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 400 gram verse spinazie
- 150 gram geraspte belegen kaas
- 1 flinke tl gedroogde oregano
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Verwarm de oven op 180 graden
- Verhit een scheut olijfolie in een grote pan
- Roerbak alle spinazie tot dat deze geslonken is
- Laat in een vergiet zo goed mogelijk uitlekken (teveel vocht zorgt voor een kleffe natte lasagne)
- Maak de pan schoon en verhit opnieuw een scheut olijfolie in de pan
- Bak de uien en knoflook even aan
- Voeg het gehakt toe en bak samen met de uien en knoflook rul
- Voeg dan de spinazie, tomatenpuree en het blik tomatenblokjes toe en roer alles goed door elkaar
- Voeg nu de oregano en peper en zout naar smaak toe
- Leg een deksel op de pan en laat de saus circa 15 minuten op laag vuur pruttelen
- Schep ⅓ van de saus in een ovenschaal (ik heb 24x24 cm gebruikt)
- Leg daarop de helft van de pompoenbladen
- Strooi daar een handvol geraspte kaas over
- Schep dan weer ⅓ van de saus in de schaal
- Leg daar de andere helft van de pompoen op
- Strooi er weer een handvol kaas overheen
- Maak het gerecht af met de resterende saus
- Verdeel er de overige kaas over heen
- Zet 30 minuten in de oven
- Haal dan uit de oven en laat 5 minuten onder aluminiumfolie rusten (dan krijg je een stevige lasagne)
- Snij in mooie vierkanten en serveer met een groene frisse salade
Mira
Leuke variant op de normale lasagne. Ga ik vaker maken.
Yvette Jaarsma
Lekker he! En zo gezond!
Hoe warm moet de oven?
Hoi Helma, Dank voor je reactie. Ik zie dat ik dat vergeten ben. De oven moet op 180 graden. Eet ze lekker! Groet, Yvette
Hoi, hoe warm moet de oven???
Hoi hoi. Ik ga vandaag de lasagne maken en eten. Vervang de spinazie dmv bospaddestoelenmix….echter ik mij afvroeg of de gehakt vervangen kan worden door vis?
Veel liefs Debbie
Hoi Debbie! Wat leuk dat je de lasagne gaat maken! Ik zou als je liever gen vlees wilt gebruiken toch dan eerder voor vega gehakt kiezen dan voor vis. De bospaddestoelen zijn inderdaad een goede spinazie vervangers! Eet smakelijk!
Een blik tomatenblokjes van 400 gr of 800 gr ?
Ziet er lekker uit !!!
Hoi Jenny, Dank je wel voor je compliment. Ik gebruik altijd 400 gram. Groetjes, Yvette