Opkikker
Bosbessen, wie houdt er nu niet van! Dit zomerse fruit zuivert het bloed en zorgt voor een glanzende teint. En da’s op z’n tijd best eens lekker. Aangezien ik wel een opkikker kon gebruiken, maakte ik onlangs een pitstop bij de bosbessenkwekerij in de buurt van mijn ouderlijk huis. Daar mag je de bosbessen nog helemaal eco-verantwoord zelf plukken en per kilo afrekenen. Mand om de nek, laarzen aan en hop die struiken in. Voordat er echter een single bosbesje in mijn mand lag, had ik al een onsje – onder het mom van voorproeven – achter de kiezen. Als bewuste consument moet je tegenwoordig tenslotte wel weten wat je koopt. Met paarse handen en dito tong rekende ik een uurtje later drie kilo besjes af. Op weg naar huis bedacht ik dit recept voor bosbessenmuffins. Maar wat dacht je van een bosbessensmoothie of saus? Of ontbijt op z’n Amerikaans met een blueberry pancake. Mogelijkheden zat. Ik neem er alvast een op de gezondheid. Cheers!
- 375 g zelfrijzend bakmeel
- 75 g bloem
- 0,5 tl bakpoeder
- 125 g boter
- 115 g basterdsuiker
- 2,5 dl melk
- 2 eieren
- 150 g bosbessen
- 1 tl vanille extract
- Muffinvorm
- 12 papieren vormpjes
- Verwarm de oven voor op 200ºC en vet de muffinvorm in of leg de papieren vormpjes in de holtes
- Zeef het bakmeel, bloem en bakpoeder in een grote kom
- Boter en de suiker in een steelpan op eenlaag vuur al roerend verwarmen totdat de boter is gesmolten en de suiker is opgelost
- Klop de eieren los met de melk
- In het midden van de droge ingrediënten een kuiltje maken en daarin het botermengsel, het eiermengsel en het vanille-extract gieten.
- Met een metalen lepel roeren tot alles goed gemengd is.
- Roer niet te lang het beslag moet iets klonterig zijn
- Pas op het laatste moment de bosbessen toevoegen en nog heel kort roeren
- Schep in elke holte wat van het mengsel en bak 20 minuten in de oven
- Na het bakken de muffins nog 5 minuten in de vorm laten zitten en vervolgens op een rooster laten afkoelen
Marin
Goede tip! Marten is dol op bosbessen, oftewel ‘opa besjes’ zoals hij ze noemt. Opa Ronald is nl ook dol op bosbessen