Griekse cake
Iedereen die wel eens in Griekenland is geweest weet dat menig Griek een sweet tooth heeft. Op bijna elke hoek van de straat kun je jezelf wel tegoed doen aan suikergoed. Ook menig dessert spant de kroon qua zoetigheid.
Een welbekend dessert is de dikke volle Griekse yoghurt met honing en walnoten. Als zelfs een nationale zuivelproducent er een toetje van heeft gemaakt, dan zegt dat wat populariteit betreft genoeg. Toen ik nog wat yoghurt over had na het maken van een dipsaus voor bij de falafel, bedacht ik me dat ik wel weer eens wat kon gaan bakken.
Pinksteren stond voor de deur en dan is het altijd druk qua gezelligheid. Is dan toch leuk als je wat lekkers aan kunt bieden, nietwaar? Kijken je vrienden tenminste niet beteuterd als ze de A1 of A2 of welke A-weg dan ook getrotseerd hebben.
Ik maakte al eerder deze yoghurtcake met bosbessen en dat was een groot succes. En als het met fruit kan, waarom dan niet het Griekse dessert als uitgangspunt nemen? Cake met yoghurt, walnoten en honing moest het worden. En dat werd het ook. De Griekse bevolking kan trots op mij zijn.
Heb je na al deze zoetigheid nog geen last van je tanden? Dan is deze snickerscake ook the bomb!
- 200 gram lichte basterdsuiker
- 170 gram boter, licht gesmolten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 el vanille extract
- 3 eieren
- 250 ml yoghurt
- 100 ml vloeibare honing
- Handvol gehakte walnoten plus beetje extra
- Verwarm de oven op 180 graden
- Mix de boter met de suiker
- Voeg een voor een de eieren toe
- Voeg pas een ei toe als het vorige ei helemaal is opgenomen
- Mix het vanille extract door het beslag
- Meng in een aparte kom de yoghurt met de honing
- Mix nu de helft van het zelfrijzend bakmeel door het ei/suiker/boter beslag
- Mix daarna de helft van yoghurt/honing door het beslag
- Herhaal dit nogmaals
- Voeg nu de handvol walnoten toe en roer alles nogmaals goed door elkaar
- Bekleed een springvorm met bakpapier en stort het beslag in de vorm
- Bestrooi met de extra walnoten
- Zet 60 minuten in de oven
- Prik er met een mes in en als het mes schoon blijft is de taart klaar
- Zet anders terug in de oven en blijf het controleren
- Haal de taart dan uit de vorm en snij in mooie punten
Geef een reactie